Flammkuchen met schimmelkaas, peer en walnoot

Flammkuchen met schimmelkaas, peer en walnoot

Vorige week op de rand van de Eifel, in Duitsland, flammkuchen gegeten. Niet in zo’n modern restaurant, maar in een Duitser dan Duits aandoend café-restaurant. Er stonden traditioneel Duitse gerechten op de kaart, waaronder dus verschillende soorten flammkuchen. En daar sprong er 1 van uit, namelijk een flammkuchen zonder de traditioneel verplichte crème fraiche. Apart. En daarmee was de keuze gemaakt.

Flammkuchen met blauwschimmelkaas, peer en walnoot. Die besteld, maar toen bleek dat er wat mis was gegaan met de levering van de blauwschimmelkaas. Of we camembert als alternatief wilden proberen? Geen blauwschimmelkaas, maar witschimmelkaas. Totaal andere smaak, maar toch geprobeerd.

Resultaat: een superdunne flammkuchen met camembert, peer en walnoot, maar zonder crème fraiche. Goedgekeurd. Zonder crème fraiche zijn de onbedekte delen op de bovenkant van de flammkuchen krokant. Mooie variant van een flammkuchen met crème fraiche, die aan de onderkant krokant is en aan de bovenkant zacht.

Maar camembert is nog steeds geen blauwschimmelkaas. Daarom alsnog thuis gemaakt wat ik aan de rand van de Eifel had willen eten. Een 28 centimeter lange Flammkuchen op een pizzabord.

Vanwege vermeend tijdgebrek kant-en-klaar flammkuchendeeg (gemaakt met gist, dat wel) gebruikt. Bij hoge uitzondering.

Nog niet opeten (voor 1 persoon)

  • flammkuchendeeg
  • een brok blauwschimmelkaas
  • 1 grote of 2 kleine peren
  • 4 walnoten
  • 15 verse bieslookstengels

Flammkuchen is al eerder langsgekomen op Reutel. Maak je het deeg zelf, volg dan dit recept.

Duitsland kent zijn eigen blauwschimmelkazen. Bijvoorbeeld Cambozola, Bavaria blu, Regina Blu, Bluemaster en Bergader Edelpilz, allemaal gemaakt van koeienmelk. Die kazen kan ik hier niet zo snel vinden. Naar verluidt hebben ze wel wat weg van Danablu (Danish Blue), ook gemaakt van koeienmelk, maar dat kan ik niet bevestigen. Deze flammkuchen is wel met die Danablu gemaakt, vanuit het idee dat we die blauwschimmelkaas op onze zelfgemaakte pizza erg lekker vinden.

Aan het werk

Echte flammkuchen bak je in de Elzas op een hete steen, in een oven die minstens 250°C heet is. Met kant-en-klaar flammkuchendeeg in onze keuken gaat het anders.

Verwarm de oven voor volgens voorschrift.

Rol het deeg zo dun mogelijk uit op bakpapier. Geef het deeg een ovale vorm.

Schil de peer en snij deze in dunne plakjes. Droog deppen en over het deeg verdelen.

Verbrokkel de Danablu en verdeel deze over het deeg. Zorg dat de kaas niet op de stukjes peer ligt.

Kraak de walnoten, verwijder de vliezen en vijzel de walnoten in stukjes. Verdeel de stukjes walnoot over het deeg.

Bakken in de oven tot het deeg krokant is.

Bestrooien met fijn gesneden bieslook.

Direct serveren.

Resultaat

Net als de versie met witschimmelkaas is deze flammkuchen met blauwschimmelkaas, zonder crème fraiche, helemaal goedgekeurd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *