Fris warme citroen-dille biscuits

Fris warme citroen-dille biscuits

In Amerika wordt met de term cookie een plat koekje aangeduid. Dat is de schuld van Nederlanders die de term in het begin van de 17e eeuw hebben geïntroduceerd aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Cookie is de Amerikaanse versie van het Nederlandse woord koekje of koekie. In Engeland worden koekjes meestal aangeduid met de term biscuit. Een Engelse cookie is slechts een speciaal soort Engelse biscuits. Omgekeerd zijn Nederlandse biscuits dan weer een klein onderdeel van de grote Nederlandse koekjesfamilie.

Toen de Engelsen in 1664 New Amsterdam (nu New York) overnamen van de Nederlanders was de term cookie(s) al in gebruik. Voor biscuit was geen plek meer. Een Amerikaans deeggerechtje gebaseerd op de Engelse scone werd later baking powder biscuit genoemd. Na een tijdje werd het, ongetwijfeld uit luiheid en niet om de verwarring groter te maken, alleen met de term biscuits aangeduid. Baking powder biscuits en Engelse scones, die lijken inderdaad veel op elkaar. In ieder geval hoe ze moeten worden gemaakt. Amerikaanse scones zijn dan weer heel wat anders, vaak vol met suiker en vet en toevoegingen zoals gedroogde bessen, chocolade en/of noten.

In Nederland is een koekje gewoon een koekje en een scone een Engelse scone. Maar een Engelse biscuit is een Amerikaanse cookie en een Amerikaanse biscuit is een Engelse scone. Een Amerikaanse scone is een eigenaardig ding helemaal op zich zelf. Bent u er nog?

Dille en citroen, dat is twee handen op één buik. Samen lekker in een baking powder biscuit.

Nog niet opeten (voor 8 biscuits)

  • 125 gram bloem
  • 90 ml melk
  • 30 gram koude ongezouten roomboter
  • 1 kleine citroen
  • 1 flinke theelepel gedroogde dille
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • snufje peper

Aan het werk (15 + 15 minuten)

Verwarm de over voor op 220 °C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Maak de citroen goed schoon en rasp de schil. Snij de citroen doormidden en pers het sap uit één helft. De andere helft gebruiken we niet voor de biscuits anders worden ze te vochtig.

Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een kom. Voeg de boter toe en snij met twee messen de boter door het mengsel. Daarna met je vingertoppen het mengsel kneden tot het op broodkruimels lijkt.

Mix in een andere kom de melk, dille, citroenrasp en citroensap door elkaar. Maak een kuitje in het droge mengsel en giet het natte mengsel erin. Rustig mengen totdat het een uniforme deegbal is geworden, niet langer dan nodig.

De hoeveelheid deeg lijkt onvoldoende voor 8 biscuits. Dat gaat gelukkig meevallen.

Bebloem je handen en het werkvlak. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Maak van elk deegstuk een bal en druk die daarna rustig plat tot een dikte van ongeveer 1.5 centimeter. Verdeel de 8 stukken over de bakplaat.

Bakken in de oven voor 16 tot 18 minuten. De biscuits warm serveren.

Resultaat

Waar Engelse scones een broodmaaltijd kunnen vervangen zijn Amerikaanse biscuits meer voor bij een maaltijd. Lekker bij de soep.

Variatie

Bovenstaand recept geeft geen goud gekleurde bovenkant van de biscuits. Wil je dat wel, neem dan 1 ei, opgeklopt met een klein beetje melk, en strijk dat op de biscuits voor ze de oven in gaan.

Ook lekker: een weinig geraspte oude boerenkaas, zeg 80 gram, erdoor mengen voor een subtiele smaaktoevoeging.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *