Fruitig biscuitgebak mét pistachenootjes

Fruitig biscuitgebak mét pistachenootjes

Het is weer die tijd van het jaar en uiteraard mochten wij weer opdraven voor het toetje van het familiediner. De ongeschreven wet blijft dat het elk jaar iets nieuws moet zijn. Dit keer een beetje gesjoemeld. Biscuitcake/biscuitgebak is niet bepaald nieuw in ons huishouden, maar fruitig biscuitgebak tijdens een familiediner wel. Het recept voor biscuitgebak is bekend, succes gegarandeerd.

Biscuitgebak bevat vaak een dikke laag vulling. Hier heb ik voor de vulling voor een dunne laag citroen curd gekozen, voor de friszure smaak als contrast voor de zoetere cake smaak.

De topping bestaat vooral uit fruit, met een beetje verse kaas zodat het fruit blijft liggen. Je kunt ook slagroom gebruiken, maar in deze tijd eten we toch al te veel … .

Nog niet opeten

Biscuitdeeg (op herhaling)

  • 100 gram patentbloem
  • 20 gram maizena
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren (± 240 gram)
  • 1 vanillestokje

Doordat bijna 60% van het gewicht uit eieren bestaat wordt het een relatief lichte biscuit. Bakpoeder is niet nodig zolang je de eieren en suiker maar goed lang mixed.

Voor de vulling

Voor de topping

  • 80 gram frambozen
  • 80 gram blauwe bessen
  • 75 gram ricotta kaas
  • 30 gram gedopte ongezouten pistachenoten
  • poedersuiker (optioneel)

Aan het werk (15 + 40 minuten in de ochtend)

Bovenstaande ingrediënten passen bij een taartvorm met een diameter van 20 centimeter, met een rand die 6 centimeter hoog is. Een hoge rand is belangrijk.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint. Met name de eieren moeten goed op temperatuur zijn.

Beboter de bodem en de rand van het bakblik. Bestuif de rand met bloem. Schud de overtollige bloem eruit. De bloem zorgt voor het makkelijk loslaten straks van de biscuit. Bedek de bodem met bakpapier en zorg dat het papier goed glad is. Prik met een vork een paar gaatjes in het bakpapier zodat de lucht eronderuit kan. De onderkant van het baksel wordt straks de bovenkant van het biscuitgebak als de echte bovenkant niet perfect uit de oven komt.

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden met een scherp mes. Gebruik de botte kant van het mes om het zwarte vanillemerg eruit te schrapen.

Zeef de bloem en maizena boven een kom en meng dit goed door elkaar.

Plaats een rooster op de laagste richel. Verwarm nu de elektrische oven voor op 160°C met boven- en onderwarmte.

Om een luchtig beslag te krijgen moet je de eieren en de suiker minstens 8 minuten mixen. Doe de eieren en de suiker in een grote kom en mix tot een lobbige massa ontstaat die heel lichtgeel tot wit van kleur is. Het volume zal fors toenemen, dan weet je weer waarom je een grote kom nodig had. Als dit klaar is mix dan op de laagste stand snel de vanillemerg erdoor.

Om alle lucht te behouden spatel je er vervolgens met een lepel rustig de gezeefde bloem en maizena in twee porties achter elkaar doorheen tot een consistente massa ontstaat. Het volume kan hierbij licht afnemen. Deze massa vervolgens voorzichtig in het midden van het bakblik gieten en even de tijd geven tot de bovenkant egaal is. Als het goed is komt de massa tot ongeveer ⅔ van de top van de rand van het blik.

In de voorverwarmde oven ongeveer 40 minuten bakken. Als een houten satéprikker er droog uitkomt is de biscuitcake klaar.

Nog warme biscuitcake kan slecht tegen koude tocht. Zet de cake 10 minuten op een tochtvrije plek en maak dan pas de rand voorzichtig los (snij indien nodig de cake eerst even los van de rand). Stort vervolgens de cake omgekeerd op een (cake)rooster om af te koelen. Haal het bakpapier eraf. Een rooster is nodig gezien de damp die er nog van afkomt.

Als de cake in de oven staat te bakken kan de vulling worden gemaakt. De citroen curd klaar maken volgens recept. Schep de curd op een bord en laat deze in de koelkast afkoelen.

Aan het werk (10 minuten in de middag)

Laat de citroen curd weer op kamertemperatuur komen.

Plaats de afgekoelde biscuitcake op een vlakke ondergrond en snij het met een lang broodmes horizontaal in zoveel lagen als je wilt.

Smeer de curd met een spatel uit op één laag van de cake, bijna tot de rand. Plaats de andere laag erop en oefen lichte druk uit.

Rooster de pistachenoten. Als ze weer zijn afgekoeld, verkruimel ze dan in een vijzel.

Was de frambozen en blauwe bessen schoon.

Smeer de ricotta uit tot een laag op de bovenkant van de cake. Strooi er de pistache stukjes over heen. Verdeel de frambozen en blauwe bessen over de cake.

Meteen serveren, eventueel met wat poedersuiker erbovenop.

Resultaat

De vele smaken waren fantastisch, maar waarom is het biscuitgebak niet zo hoog als anders geworden? Even terugdenken aan het maakproces. Ah, zonder nadenken de bloem er met de mixer doorheen gemengd. Weg waren alle zorgvuldig opgebouwde luchtbellen. Succes gegarandeerd mits je je aan het recept houdt. Note to self: mixer uit het zicht zetten na het mengen van de eieren en spatelen!

 

2 gedachten over “Fruitig biscuitgebak mét pistachenootjes

  1. Vroeger bakte ik wekelijks, tegenwoordig letten man en ik wat op de pondjes en bak ik nog bij speciale gelegenheden. Toetjes idem. Maar wat lijkt me dit weer lekker!! Dit weekend visite dus ik zit op een toetje te broeden, misschien wordt het dit of iets wat er op lijkt. Dank voor een jaar leuke stukjes en inspiratie! En natuurlijk een heel smakelijk jaar gewenst voor 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *