Fusillata casareccia
met worst en halloumi

Fusillata casareccia
met worst en halloumi

Fusillata casareccia en gebakken halloumi, dat gaat prima samen. Fusillata casareccia is een gedraaid pastavelletje. Gedraaid tot twee open en tegen elkaar liggende buisjes zodat de uiteinden lijken op een S vorm. Perfect om een tomatensaus vast te houden.

Halloumi is een Cypriotisch kaasje. De oudste schriftelijk referentie is al van 1554. Halloumi wordt dan vermeld als ‘calumi’ in een codex over de geschiedenis van Cyprus die nu wordt bewaard in Venetië. Halloumi is een kaas die niet smelt bij verhitting, hoe apart is dat?

Halloumi wordt traditioneel gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk afkomstig van een vijftal lokale schapen- en geitenrassen. Maar nu het steeds beter verkrijgbaar is in de winkels vind je koeienmelk terug in dit kaasje. Door die toevoeging kan er meer kaas worden gemaakt: de commercie is aan de winnende hand. Halloumi moet wel altijd minder dan 50% koeienmelk bevatten. Die koeienmelk is afkomstig van koeien die vanaf het begin van de twintigste eeuw geleidelijk aan in Cyprus werden geïntroduceerd, weinig klassiek dus.

Tijdens de productie wordt de wrongel een tijdje op hoge temperatuur gekookt, waarna verse of gedroogde Cypriotische muntblaadjes (Mentha viridis) en zout worden toegevoegd. Daarna wordt de platte wrongel gevouwen. Dat zie je terug in je brokje halloumi: er zit een spleet in waardoor de halloumi makkelijk in stukken uiteen valt.

Het resultaat van dit alles is een stevig elastisch kaasje, dat in plakjes gegrild of gebakken aan de buitenkant een heerlijk en krokant bruin korstje krijgt dat extra smaak oplevert. Makkelijk voor gebruik in een snelle maaltijd met mede daardoor veel smaken.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram fusillata casareccia pasta
  • 500 gram broccoli
  • 4 varkensbraadworsten
  • 200 gram halloumi kaas
  • 400 gram passata
  • 10 cherry tomaatjes
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • verse basilicumblaadjes

Geen zout want dat zit al in de halloumi kaas en de worsten.

Aan het werk (35 minuten)

Een maaltijd waar tijd-management essentieel is.

Eerst voorbereiden.

Nodig zijn 2 kookpannen en 2 koekenpannen, 1 groot en 1 klein.

Verwijder de velletjes van de worsten. Scheur de worsten in kleine stukjes en leg die in een grote koekenpan. Snij de halloumi in blokjes of reepjes. Pel de knoflookteen. Snij de tomaatjes in stukken en verwijder de zaadjes zoveel mogelijk.

Zodra het vlees gaar is doen we de passata erbij en laten het een 10 minuten indikken. In die tijd koken we de broccoli beetgaar en de pasta al dente.

Gaar de stukjes worst in ongeveer 8 minuten. Intussen water voor de broccoli en de pasta aan de kook brengen.

Als de worst gaar is de knoflook erboven uitpersen en even laten meebakken. De passata en de tomatenstukjes toevoegen en warm laten worden. Dan de gedroogde oregano en wat vers geraspte peper toevoegen. Laat de saus een 10 minuten zachtjes pruttelen en indikken.

Kook de broccoli in 5 minuten beetgaar. De pasta al dente garen volgens voorschrift.

Bak de halloumi in een droge koekenpan tot er bruine kostjes rondom zijn verschenen.

De broccoli afgieten en over de borden verdelen.

Laat de pasta uitlekken en meng het daarna door het passata/vlees mengsel. Verdeel dit over de broccoli.

Verdeel dan de halloumi eroverheen. Garneren met een paar basilicumblaadjes.

Resultaat

Snelle maaltijd met veel smaken.

Het effect van die muntblaadjes is in de commerciële winkelversie van halloumi bijna te verwaarlozen, zo weinig zit er van in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *