Fuzzy melon soep

Fuzzy melon soep

Dat ding van vrijdag, die donkergroene, blijkt een winter melon ofwel waspompoen te heten. Ook wel hairy cucumber of wax gourd en nog een rijtje beeldende namen. De grote versie heeft wel wat weg van een meloen. Vandaar wellicht de naamgeving. Maar voor de jonge variant is de naam fuzzy melon veel leuker. De jonge exemplaren hebben nl. kleine haartjes, terwijl de volgroeide exemplaren een wasachtige coating hebben.

Maar dan. Wat doe je er mee? De fuzzy melon wordt blijkbaar vooral gegeten in roerbakgerechten en in soep. De smaak is van zichzelf vrij neutraal, maar het neemt de smaak over van waarin het wordt gegaard.
Voor een eerste keer is roerbakken niet leuk, dus het werd een soepje. De meeste recepten hebben het bij soepjes met fuzzy melon veelal over gedroogde st. jakobsschelpen oftewel conpoy, maar dat heb ik niet liggen. Dus het is een freestyle soepje geworden.

Men neme:

 • 0,5 liter heldere (kippen)bouillon
 • 1 fuzzy melon
 • een paar gedroogde tijgerlelieknoppen
 • 1 of 2 stuks boomoortjes
 • 1 stuks white fungus of zilveroortjes
 • 1 gedroogde Chinese champignon
 • 2 cm gember
 • 1 plakje rauwe ham
 • 1 lente-ui

Doe de champignon met een scheutje shaoxing in een kom kokend water. Zorg dat de champignon helemaal onder water staat. Laat een half uurtje staan.

Leg een knoop in de tijgerlelieknoppen en leg ze in een kopje heet water. Laat 20-30 minuten staan.

Doe ook de boomoortjes met de zilveroortjes in een kommetje heet water. Zet er eventueel een kommetje bovenop om te zorgen dat het helemaal onder water staat. Laat 20-30 minuten staan.

Schil de fuzzy melon, halveer deze tweemaal over de lengte en snijdt het in stukken van 2 cm. Breng de bouillon aan de kook en doe de stukken fuzzy melon er bij. Vuur iets lager, genoeg zodat het heel zachtjes blijft pruttelen. Deksel hoeft niet op de pan. Heel langzaam zal de kleur nu veranderen van crème-kleurig naar doorzichtig. Breng de bouillon eventueel nog op smaak met wat zout.

Snij alvast de gember in dunne reepjes, iets korter dan een lucifer.

Als de paddenstoelen goed geweekt zijn, snij dan de harde stukjes van de boomoortjes en het voetje van de champignon en snij beiden in dunne  reepjes. Hetzelfde doe je met de rauwe ham (ik gebruikte bresaola). Allemaal niet langer dan een lucifer.

Snij de lente-ui schuin in kleine stukjes. En snij eventueel harde stukjes van de tijgerlelieknoppen.

Knijp de zilveroortjes uit en snij ook daar eventueel harde of lelijke stukjes af.

Doe de bouillon met de fuzzy melon op een bord en garneer met de tijgerlelieknoppen, reepjes boomoor, een stukje zilveroor, champignon, gember, rauwe ham en lente-ui.

Tadaaaa!

[Edit]Met het grote broertje van de fuzzy melon, de wintermeloen, is ook prima soep te maken. Hebben beide dezelfde eigenschap dat ze glazig worden en de smaak overnemen van waarin ze gekookt worden.

 

4 gedachten over “Fuzzy melon soep

 1. Beste Damten,
  Ik schrijf een kookboek over alle gekweekte paddestoelen. Ik heb nu zo’n 300 recepten. Zou ik jouw interessante recept van fuzzy melon daarin over mogen nemen? Tegenprestatie is een presentexemplaar.
  Vriendelijke groet, Mark Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *