Galbi-jjim – Koreaans gestoofde short-ribs

Galbi-jjim – Koreaans gestoofde short-ribs

Mijn eerste kennismaking met de Koreaanse keuken was via de recepten van de aanstekelijke Amerikaans-Koreaanse self-made kok Maanchi.

Bleek er een Russische in mijn vriendenkring te zitten die verslaafd is aan Koreaans eten. Helaas voor haar hebben we hier in tegenstelling tot het oosten van Rusland weinig Koreaanse restaurants, dus is ze genoodzaakt het zelf te maken. Dat leidde de afgelopen jaren tot verschillende Koreaanse gerechten van beide kanten. De kimchi, zo’n beetje de basis van Koreaans eten, laat ik aan haar over.

Intussen heb ik een paar recepten in het repertoire: Koreaans gestoomde aubergine (oh zo lekker), spicy inktvisringen met komkommer (zou ik vaker moeten eten) en rice cake sticks, of ze nu Koreaans zijn of Chinees.

Het oorspronkelijke recept voor deze short-ribs is met jujubes, gingkonoten en gedroogde kastanjes. Ik heb ze achterwege gelaten. Je kunt ze makkelijk krijgen in de toko, maar behalve de gedroogde kastanjes gebruik ik ze eigenlijk niet. En het is zonde als het blijft liggen. Het resultaat is er wat mij betreft niet minder om.

Kun je geen nashi peer vinden, neem dan een zoete rode appel.

 • Ongeveer 1,5 kg short ribs
 • 350 ml water
 • 2 winterwortels

Voor de saus

 • 1 nashi peer
 • 1 ui
 • 90 ml sojasaus light
 • 2 el bruine suiker
 • 2 el honing
 • 2 el mirin
 • 4 tn knoflook
 • 1 tl sesamolie
 • 5 hele zwarte peperkorrels

Snij de short ribs los van elkaar en week ze 20 minuten in koud water. Ververs het water een paar keer.

Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de ribben toe en pocheer ze 6 minuten. Giet ze daarna af en spoel ze af onder koud water. Snij losse vetflubbertjes weg.

Meng de ingrediënten voor de saus met een blender en zet klaar.

Doe de short ribs in een gietijzeren stoofpan en voeg 350 ml water toe samen met tweederde van de saus. Breng aan de kook en laat een half uur op middelhoog vuur opstaan. Roer het vlees om en laat nog eens 10 minuten op laag vuur zachtjes koken met de deksel op de pan.

Schil de wortels en snij ze in grove stukken. Voeg ze met de resterende saus toe en laat ze net zo lang sudderen tot het vlees gaar is, maar nog net niet van het bot valt.

Serveer met rijst en Koreaans gestoomde aubergine. En die wortelen, die zijn echt geweldig. De volgende keer doe ik er een extra winterpeen in.

Tip

Ik heb de short-ribs anderhalf uur laten stoven. Dan zijn ze mals, maar nog niet moddergaar. Heb je meer ribben dan eters? Laat de overige ribben dan nog gerust op een uurtje op het vuur staan zodat het vlees verder gaart en je geen mes meer nodig hebt.

Helaas zijn short-ribs, in tegenstelling tot krabbetjes, nogal prijzig. Daarentegen is het in verhouding veel vlees. Goed om te delen of voor een feestelijke gelegenheid.

 

 

3 gedachten over “Galbi-jjim – Koreaans gestoofde short-ribs

 1. Hoi Damten, de Koreaanse keuken moet ik nog helemaal ontdekken. Ik heb een collega die dol is op het land en regelmatig ontzettend pittige (5 pepers op de verpakking) noedlesoepjes uit Korea in de pauze eet. Kimchi ken ik natuurlijk wel, maar wie dat nu nog niet kent leefde onder een steen. Leuk dit recept en voor mij een aansporing om ook eens wat te gaan grasduinen op het internet op zoek naar lekkere recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *