Gebakken rijst met ei – Dan Chao Fan

Gebakken rijst met ei – Dan Chao Fan

Soms heb je van die dagen. Begin je vroeg, eindig je laat. Heb je bovendien ook nog geen eten klaar. Dat soort dagen eindigen nog wel eens als broodjesdag. Maar moet je wel broodjes in huis hebben. Vandaag niet. Wel een restje rijst in de koelkast. Verder verrassend weinig. Ik zou natuurlijk een hand garnalen kunnen ontdooien, maar mijn honger was groter dan mijn geduld. Dus nog net niet met de jas aan stond ik achter het fornuis voor een supersnel rijstgerechtje. Volgens mij heet gebakken rijst met ei (Egg Fried Rice) in het Chinees Dan Chao Fan. Zo ben ik het tenminste ooit ergens tegen gekomen en zo vind ik het terug in verschillende varianten via google (hoewel er volgens mij ook een tv-serie is met die naam…).

Dit maak ik er meestal van. Op zichzelf misschien wat flauw, maar met een flinke lepel Lao Gan Ma met gedroogde groente spiced de boel flink op.

Men neme:

  • een restje gekookte rijst (+/- 250 gram)
  • 2 eieren
  • 2 lente-uitjes
  • 2 tn knoflook
  • peper
  • zout
  • doperwten (flinke hand)

Volgens mij kan je het zo uitgebreid maken als je wilt, maar simpel is ook lekker. Ook lekker zonder doperwten met groente apart en eventueel een beetje vlees of vis.

 

Snij de knoflook fijn en de lente-ui in kleine ringetjes.

Kluts het ei en voeg de helft van de lente-ui toe. Voeg een beetje zout toe.

Een eetlepel olie in de wok en roerbak de fijngehakte knoflook voor enkele seconden en voeg dan het eimengsel toe. Even roerbakken (blijven omscheppen).

Voeg vervolgens de rijst toe en meng het goed met het eimengsel. Voeg dan de doperwten en de andere helft van de lente-ui toe.

Goed blijven omroeren totdat alles goed heet is en serveren.

En ik mik er altijd een flinke lepel Lao Gan Ma op.

Het gekke is dat op de website van Lao Gan Ma het potje met chili vegetable niet te vinden is, maar op Tokowijzer wel het bewijs. Met ‘verslavingsgevaar’. Dat klopt :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *