Gebakken rijst met kip

Gebakken rijst met kip

Er zijn van die dingen waar je me wakker voor kunt maken. Eend bijvoorbeeld. Of jiaozi. Mapo tofu. Fish-fragrant eggplant. En eigenlijk alles van de kaart van San San. Zou ik een top 10 lijstje moeten maken, dan zou gebakken rijst ook hoog scoren. Ik vind rijst sowieso lekker, maar gebakken, als restje, dan is het helemaal geweldig. Vroeger, als kind, vond ik nasi altijd een feestmaaltijd. We aten dat thuis met regelmaat op zondag, de nasi kwam van de slager, samen met de kippenpoot. De laatste grilde mijn moeder in de oven, zodat het zo’n geweldig knapperig velletje kreeg. Vaak snoepte ik al wel nasi uit de koelkast, want koude nasi is ook heerlijk. De nasi werd opgebakken en geserveerd met zilveruitjes en augurken. Een groenteloze dag, dubbel feest vond ik dat toen.

Onderstaand recept heb ik ooit ergens opgepikt, geen idee meer waar. Aangepast naar eigen voorkeur in de loop der jaren. Al luistert het allemaal niet zo nauw. Uiteraard kun je ook kipfilet gebruiken, alleen zijn de dijen een stuk malser wanneer je de kip op deze manier bereid.

Voor goede gebakken rijst is het belangrijk dat de rijst is afgekoeld. Als je gebakken rijst maakt met rijst van de vorige dag, dan is dat natuurlijk geen probleem. Wil je dit recept maken met verse gekookte rijst, kook de rijst dan ’s morgens en laat het rustig afkoelen. Dat zorgt er voor dat je gebakken rijst lekker korrelig is en niet al te klef. Zelf kook ik altijd meer rijst dan ik nodig heb voor een maaltijd, zodat ik de volgende dag fijn het restant kan gebruiken. Binnen 20 minuten heb je dan een heel smaakvolle maaltijd.

Men neme:

  • 600-700 gr gekookte jasmijnrijst
  • 300 gr kippendijen
  • zwarte peper
  • zout
  • 2 tl trassi
  • 2 sjalotten of 1 kleine ui
  • 4 tn knoflook
  • 4 cm gember
  • 4 lenteui
  • 3 eieren
  • 2 tl sesamolie
  • 1 el toban jiang (chilibonensaus)
  • 250 gr doperwten
  • arachideolie

Snij de sjalotten fijn, evenals de knoflook en de gember. Gebruik van de lenteui alleen het wit en snij dat fijn. Bewaar het groen, dat heb je straks nog nodig.

Snij de kippendijen in hapklare stukken, 2-3 cm breed en niet al te dik.

Verhit anderhalve eetlepel olie in een wok en voeg de sjalotten, knoflook, gember en lenteui toe als de olie begint te roken. Roerbak dit een minuutje. Voeg de kip met de trassi toe en een halve theelepel peper en een flink snuf zout. Roerbak dit een minuut of 3-4 tot de kip gaar is. Haal de wok van het vuur en doe het vleesmengsel op een bord of in een schaal. Maak de wok schoon.

Klop de eieren op samen met de sesamolie. Doe wat arachideolie in de wok en als de olie heet genoeg is, voeg je de eieren toe. Roerbak de eieren voor een minuut, totdat alles gestold is. Voeg vervolgens een paar lepels rijst toe en meng alles goed. Voeg dan een (flinke) eetlepel chilibonensaus toe en meng alles goed door elkaar. Voeg dan lepel voor lepel de rijst toe, totdat alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de kip toe en de doperwten. Blijf intussen goed roeren, zodat alles goed mengt EN bakt.

Snij intussen het groen van de lenteui in zogenaamde ‘horses ears’ oftewel dunne, schuine stukken. Hou een handje achter en meng de rest van het groen met de rijst. Als alles goed heet is en goed doorbakken, serveer je de rijst in een grote schaal of direct in kommen. Strooi het restje groen van de lenteui over de rijst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *