Project P(inda) – deel 1b

Project P(inda) – deel 1b

Ik ben dol op pinda’s. Maar ik ben wel toe aan wat variatie. Al die kant-en-klare zaken in de supermarkt ben ik nu wel een keer op uitgekeken. Dus zelf maar prutsen. Poging 1 was met knoflook en rode peper. Niet slecht voor een eerste keer denk ik dan, maar ik zou het niemand voor willen zetten. Vandaag poging 2. Met de laatste teentjes knoflook (geen paniek, vrijdag ga ik nieuwe kopen) en zonder rode peper, maar nu met wat kruiden. Deed ik het vorige keer met 2 of 3 lepels olie, nu deed ik het met 1,5 dl. Gek genoeg waren ze de vorige keer vetter. Maar dat kan natuurlijk ook goed aan mijn halfbakken eerste poging liggen.

Rauwe pinda’s een minuut in de hete olie geroerd. Toen snel er uit, aangezien ze wel heel snel bruin en bruiner werden. Uit laten lekken op keukenpapier.

Vervolgens de laatste 3 teentjes knoflook fijngesnipperd en in de wok in een lepel olie beetje heen en weer geschoven. Toen de kruiden er bij gedaan, alles in één keer (stond klaar dus) en blijven roeren.

 • 1 tl gemalen chilipeper
 • 2 tl zout
 • 1 el suiker
 • 1 1/2 tl geroosterde en gemalen sichuanpepertjes
 • 2 tl vijf-kruidenpoeder

In het oorspronkelijke recept van Ken Hom stond ook nog gember, maar die was ook op… (Ja, ik weet het, slechte planning, maar dat komt vooral omdat de hele voorraad gisteren onverwacht in de Thaise gemberkip ging).

De pinda’s gingen alweer iets te hard, dus volgende keer met een thermometer erbij, hoewel ze niet waren verbrand (op een enkel exemplaar na). Wellicht moet de olie wat minder heet. Verder klonterde de kruiden iets te veel, wellicht door de suiker. De sichuanpeper komt ook onvoldoende naar voren, was nu een hele flinke theelepel, maar meer lijkt wel te mogen.
Deze poging durf ik in ieder geval wel te laten proeven. Wordt vervolgd!

 

 

 

7 gedachten over “Project P(inda) – deel 1b

 1. Heb je ze al eens gekookt? Dat krijg je in China altijd/vaak voor het eten, zo’n bakje met gekookte pinda’s. Lekkerder dan je zou denken. Ik heb jaren terug zoiets regelmatig gemaakt, mijn vader was er dol op omdat het hem deed denken aan Indië.

  Even het recept opgezocht, maar gewoon aan je voorbij laten gaan als het je niks lijkt. ;-)

  Gebakken pinda’s

  1 el szechuanpeperkorrels.
  4 steranijs.
  1 el suiker
  1 tl zout
  450 gr gepelde pinda’s met velletjes
  3 el sesamolie.

  Schenk 7,5 dl water in een pan, voeg kruiden, suiker en zout toe en breng aan de kook. Strooi de pinda’s erin en laat 5 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de pinda’s in het kookvocht afkoelen.

  Laat de pinda’s uitlekken en verwijder de peperkorrels en de steranijs. Verhit de sesamolie in een wok en bak de pinda’s bruin. Serveer ze warm of koud.

  1. En goedgekeurd! Warm vind ik ze niet zo lekker, maar dat heb ik wel vaker met warme pinda’s. Ook is de bite anders dan bij gebakken pinda’s, maar daar ben ik blijkbaar snel overheen gestapt, want ik blijf terug lopen naar de keuken :-). Lekker ook hoe die smaak van de pepertjes te voorschijn komt als de andere smaken wegebben.
   Ga ik morgen mijn bezoek voor zetten ;-)

 2. Ja, het is anders inderdaad. Ik denk ook dat je er een beetje aan moet wennen.
  Zo moest ik in het begin ook wennen aan zachte tofu, terwijl ik nu niet anders meer wil.
  Of, nou ja, zoveel dingen waar je aan moet wennen, qua smaak of textuur of weet ik veel.
  Ik zal ze binnenkort toch ook weer eens maken. Al heeeel lang niet gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *