
Gehaktballen met mais-chips erin
Dat van die chips moet je tegenwoordig wel voluit schrijven. Mais-chips dus. Want je hebt ook aardappelchips, groentechips, chips met kaassmaak (cheese puffs, sinds 1948) en kaaschips.
Door de chips te verkruimelen zijn ze makkelijk te verwerken in gehakt. Langskomende kinderen zijn er dol op. En stiekem, volwassenen ook. De variatie is meteen enorm. Salt & vinager chips brengt een totaal andere smaak met zich mee dan nacho chips, om maar eens 2 voorbeelden te noemen waar wij regelmatig gehaktballen mee maken. Chips zelf maken is ook leuk. Ook in de oven worden ze lekker en knapperig.
Ook nacho chips zijn makkelijk zelf te maken door kleine mais-tortilla’s in 6 driehoekjes te snijden, ze te frituren of in de oven knapperig te laten worden, en dan met kaas te bedekken. Nacho’s worden toegeschreven aan Ignacio Anaya (bijnaam ‘Nacho’) uit Noord-Mexico, bedacht rond 1943 door gefrituurde stukken mais-tortillas te bedekken met gesmolten cheddar kaas en schijfjes jalapeño pepers.
Gekocht als chips bij de super zit er volgens de ingrediëntenlijst kaassmaak (maltodextrine, weipoeder) in en kaaspoeder. Kaaspoeder wordt gemaakt door (harde) kazen te smelten samen met fosfaten, citraten en water, daarna de kaas te dehydrateren en vervolgens te drogen. Ik heb zo’n idee dat er in die nachos cheese flavour chips niet geweldig veel echte kaas zit.
Veel recepten die chips in het gehakt verwerken kiezen voor weinig chips. 10 gram chips per 100 gram gehakt, of nog minder, is vrij normaal zo te zien. Nou, daar denken wij anders over. Verdubbelen! En wel met nacho chips, dus, dit keer. Die we regelmatig eten in onze nacho-bonen maaltijd.
Nog niet opeten (voor 4 gehaktballen)
- 500 gram rundergehakt
- 100 gram nachos cheese flavour chips
- klont boter
Aan het werk
Vijzel de chips fijn.
Meng de gevijzelde chips goed door het gehakt.
Vorm daar 4 bolle schijven van.
Bakken in boter in een koekenpan of hapjespan die precies groot genoeg is voor deze 4 gehaktballen. Bakken op matig vuur, met de deksel op de pan. Regelmatig voorzichtig omkeren. In 20 minuten zijn ze klaar. Ze zijn dan wel wat gekrompen.
Resultaat
Super lekkere gehaktballen. Met de chips goed zichtbaar.
Heerlijk ook als hamburger; ze zijn dik genoeg om ze doormidden te snijden. Dan je er een dubbele hamburger voor je zelf van maken, of, meer sociaal, er 2 hamburgers van maken, om te delen.
We eten ze echter het liefst met patat (met de aardappelschil er nog aan).
En dan vergezeld door een salade. Vers gesneden sla van een krop, kleine roma-tomaatjes, komkommer, nootjes, zongedroogde tomaten en knoflook croutons. Dressing overbodig.
Maar ook lekker in een wat tradionelere setting.
Bijvoorbeeld in een vrij klassieke Nederlandse maaltijd met gebroken sperziebonen en gebakken nep-krieltjes.
Die maaltijd werd na het nemen van de foto nog opgeleukt door een dunne stilton-roux over de sperziebonen, en vers gemalen nootmuskaat over de gebakken nep-krieltjes. Die foto was te onscherp, die komt nog een keer.
En zo kan het ook: de dubbele MacReutel hamburger met chips
Met de chips juist niet gemengd door het vlees!
2 sappige hamburgers van rundergehakt met daarin een beetje tomatenconcentraat, ui- en knoflookpoeder en wat vers gemalen zwarte peper; geen chips erin. Daartussen een plak gebakken bakbacon. Op de bovenste hamburgerschijf ketchup. En daar weer bovenop een combinatie van wat nacho chips (sweet chilli pepper) en sea salt & cider vinegar chips.
En dat alles op een wat grotere, zachte witte bol. Groter, zodat de vloeistoffen beter in het broodje blijven.
Comfort food, een stapje verder. Morgen vegetarisch eten.
2 gedachten over “Gehaktballen met mais-chips erin”
Hoi BroeR, wat een apart concept, ik kende het niet, maar vind het eigenlijk wel logisch. Als je paneermeel, broodkruim of geweekt brood bij je gehakt doet, dan kan je natuurlijk ook chips toevoegen! Wij hebben hier altijd wel paprika en gewone chips in huis, misschien ga ik het ook eens uitproberen.
Dan zou ik voor de paprika versie gaan, anders krijg je vooral een zout smaak erbij denk ik.