Geplette krieltjes uit de oven met een spinazie-geitenkaas-frittata

Geplette krieltjes uit de oven met een spinazie-geitenkaas-frittata

Op dezelfde dag, onafhankelijk van elkaar, bedachten de beide bloggers dat ze smashed potatoes gingen maken. Wij houden namelijk wel van een beetje geweld in de keuken. Getuige ook mijn voorliefde voor smacked cucumbers. Volgens goed gebruik hebben we overlegd wie er een blog over gaat schrijven. Ik ‘won’ dit keer, niet in de laatste plaats omdat ik mijn conceptversie net een paar uur eerder had aangemaakt onder een enigszins misleidende titel. En daarnaast omdat ik het diezelfde dag nog ging maken, want ik had een restje krieltjes liggen. Zo werkt dat vaak bij mij. Bedenken en gelijk maken. Iets met ongeduld en zo.

Neem bij voorkeur kleine aardappelen, bijvoorbeeld krieltjes, echte dus, met schil. De andere blogger heeft er eens een vlammend betoog over geschreven. Hoe groter de verhouding schil:aardappel, hoe smakelijker de aardappels worden. Dat werkt uiteraard het beste als de schil van de aardappelen heel dun is, bijvoorbeeld bij krieltjes of roseval.

Een normaal mens zou zeggen, maar op aardappels alleen kun je niet leven. Klopt, tenzij… die aardappels krieltjes zijn. Desalniettemin koos ik voor een iets uitgebreider diner en serveerde er een frittata bij.

Voor de smashed potatoes koos ik een eenvoudige versie, zonder mij ook te verdiepen in dit gerechtje: aardappeltjes koken, mengen met arachideolie en geperste knoflook, pletten en hup de oven in. Bij serveren nog een snufje zout over de aardappelen en klaar. Voor meer diepgang verwijs ik graag alvast naar het toekomstige recept van BroeR.

De frittata was wat spannender, want die maak ik niet vaak. Heus. Wel deed ik al iets eerder, namelijk de rafanata, een frittata met mierikswortel. Traditioneel wordt een frittata deels in de oven bereid, maar die was vandaag al bezet, dus gewoon in de koekenpan, met een deksel.

Volgens de Italiaanse kookbijbel, De Zilveren Lepel, is de frittata-familie heel groot en bevat zelfs flensjes en omeletten. Terwijl ik frittata vooral zie als het Italiaanse broertje van de Spaanse tortilla. Maar dan zonder aardappel. Alhoewel, je kunt frittata ook maken met aardappel, zoals bijvoorbeeld de raffanata. Eigenlijk kun je van alles toevoegen, maar een klassieke frittata bevat niets meer dan eieren, zout en misschien wat peper. En je bakt de eieren dan uiteraard in olijfolie. Meestal bak je de frittata aan beide zijden goudbruin. Kenmerk van een frittata is ook dat deze heel luchtig is, dus dat betekent flink kloppen! De kunst is ook dat de binnenkant van de frittata na het bakken zacht blijft. Een frittata moet dus niet te lang bakken, maar ook zeker niet te kort. Je wilt tenslotte wel het ei garen.

Begin met de aardappelen. In de tijd dat deze in de oven bakken, kun je de frittata maken.

Voor 2 personen.

 • 300 gr krieltjes
 • 3 tn knoflook
 • 2 el arachideolie of olijfolie
 • Zout

Was de krieltjes en kook ze in 10-12 minuten gaar. Giet ze af en doe ze in een schaal.

Verhit de oven voor op 200 graden.

Meng een eetlepel olie door de aardappelen en pers er de teentjes knoflook boven uit.

Verspreid de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat en plet elke aardappel met de bolle kant van een lepel. Sprenkel nog wat olie over de aardappels en zet de bakplaat in het midden van de oven.

Laat de aardappels in ieder geval 30 minuten in de oven bakken. Hoe langer, hoe knapperiger de aardappels.

Intussen maak je de frittata.

 • 4 eieren
 • 60 ml yoghurt of melk
 • 2 el gesneden bieslook
 • 1 el olijfolie of roomboter of ghee
 • 100 gr spinazie
 • 75 gr harde geitenkaas
 • Versgemalen witte peper.

Rasp de geitenkaas. Hou een derde apart.

Was de spinazie en laat deze heel goed uitlekken.  Verwijder de harde steeltjes van de blaadjes spinazie. Snij eventuele harde nerven weg. Gooi ze niet weg, je kunt ze gewoon zo rauw opeten.

Klop de eieren goed luchtig in een kom. Meng er 2/3 van de kaas doorheen evenals de bieslook. Tot slot breng je het met wat peper op smaak.

Verhit de olie of ghee in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag.

Scheur de spinazie in kleine stukken en voeg deze stapsgewijs aan de koekenpan toe. Laat telkens de blaadjes slinken voordat je de volgende hand toevoegt.

Als alle spinazie is geslonken doe je het eiermengsel in de pan. Verdeel met een pollepel de spinazie een beetje en strooi tot slot de resterende spinazie over de eieren.

Gaar de frittata op middelhoog vuur 10 minuten met een deksel op de pan.

Keer de frittata daarna voorzichtig om en bak deze nog eens 2 minuten op hoog vuur.

Keer de frittata nog eens om en verdeel in 6 punten.

Haal de aardappelen uit de oven en doe er nog een snufje zout over.

Klaar om te serveren!

Frittata met spinazie en geitenkaas

En, heb je aardappels of frittata over, beide de volgende dag ook lekker als lunchsnack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *