Gepocheerd ei op brood met Schwarzwalderham

Gepocheerd ei op brood met Schwarzwalderham

Net als ei in eigen nest, roerei en omelet maken we ook regelmatig een gepocheerd ei.

Een recept voor gepocheerde eieren komt in de meeste kookboeken echter niet voor. Niet chic genoeg denk ik. En als het er wel instaat dan zijn er vaak zeer specifieke instructies.

Zo is een populaire instructie het maken van een draaikolk in het pannetje met water. En als de draaikolk bijna is verdwenen maar het water nog wel ronddraait het ei erin gieten met de intacte eidooier. Maar als dat perfect gepocheerde eieren moet opleveren, waarom worden dan later de eiwitten eerst nog bijgeknipt voordat het op een bord gaat? Perfect op het bord door de schaar, niet door de draaikolk gaarmethode denk ik dan.

Wat je ook regelmatig tegenkomt is de instructie dat je het gebroken ei in een stuk vershoudfolie moet verpakken. Knoop erin en dan pocheren. Werkt natuurlijk ook, maar eerlijk gezegd vind ik dat het gepocheerd ei er dan niet uitziet met al die plooien van de folie vastgelegd in het eiwit.

Een andere veel gedane instructie is om heel veel water te gebruiken ook al pocheer je maar 1 ei. Zonde van het water en de energie, en in onze keuken niet nodig.

Een gepocheerd kippenei is helemaal niet zo breed, zeg maximaal rond de 10 centimeter. Een kookpannetje dat iets breder is en waar je schuimspaan in past. Meer is niet nodig.

De dooier hoeft ook helemaal niet precies in het midden te zitten. De dooier doorprikken en het eigeel verspreiden over de boterham is sowieso een must. De plek van de eidooier is daardoor onbelangrijk.

Gepocheerd ei gemaakt volgens een simpele methode. Met durum als een van onze favoriete boterhammen. En met 1 plakje Schwarzwalderham om het qua smaak helemaal af te maken.

Gepocheerd ei. Een juweeltje onder de eiergerechten.

Nog niet opeten (per persoon)

  • 1 ei van ongeveer 63 gram
  • 1 plak Schwarzwalderham (Schwarzwälder Schinken)
  • witte azijn (alleen als de eieren al wat ouder zijn)
  • water

Azijn houdt het eiwit bijeen, maar is bij verse eieren echt niet nodig.

Verdere kruiderij is ook niet nodig, daar zorgt de Schwarzwalderham al voor.

Nodig zijn wel een kookpannetje en een kom, beker of mok die het liefst iets minder hoog is dan de pan breed is. Dan kan je het ei namelijk eenvoudig in het water laten glijden zonder dat het in het water plonst.

Aan het werk (10 minuten)

Vul een breed kommetje met heet water als je azijn gebruikt.

Vul een kookpannetje met water tot het circa 10 centimeter hoog staat, voeg eventueel een paar druppels witte azijn toe en breng het aan de kook. Zet dan het vuur zo laag dat er wel warmte wordt toegevoerd, maar dat het water niet kookt. In de gaartijd blijft het water heet genoeg.

Breek het ei boven een beker zodanig dat de dooier heel blijft. Laat het ei langzaam in het water glijden en gaar het voor 4 minuten.

Scheur een plakje Schwarzwalderham in tweeën en verwarm deze kort op laag vuur in een droog koekenpannetje. Niet bakken want daar wordt Schwarzwalderham taai van. (Het is ham, geen spek.) Drapeer daarna de warme plakjes Schwarzwalderham op een durumboterham.

Na 4 minuten met een schuimspaan het gepocheerde ei uit de kookpan halen en even goed laten uitlekken. Daarna in het kommetje met heet water onderdompelen om de laatste restjes azijn te verwijderen.

Op de boterham leggen en de eidooier doorprikken.

En genieten maar.

Variaties

Ook lekker met geroosterd brood en andere rode hammen.

Je kunt in plaats van water ook bouillon, olie of andere azijnsoorten gebruiken volgens een aantal al dan niet beroemde koks en historische recepten. De eiersmaak raakt dan wel steeds meer op de achtergrond. Mijn advies. Neem gewoon water dan proef je het gepocheerde ei het meest.

Draaikolken, vershoudfolie, liters water, vocht met meer smaak. Niet in Huize Reutel.

 

 

Eén gedachte over “ Gepocheerd ei op brood met Schwarzwalderham

  1. Ik heb nu al zin om dit eitje te maken! Zeer binnenkort op het menu! Voor nu zitten we nog aan de vele visgerechten in mooie Portugal. Groet, Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *