Gerookte paprikasoep

Gerookte paprikasoep

Als ik zwaar verkouden ben en keelpijn heb, krijg ik al snel de behoefte de strijd met de virussen aan te gaan met soep. Het verwarmende van soep heeft iets medicinaals. Werkt beter dan een hoestdrankje van de drogist. Met name het eten van kippensoep schijnt te helpen. Er zal een grond van waarheid in zitten. De hartige soep vult je zouten en vocht aan die je bliksemsnel verliest als je het flink te pakken hebt.

Maar geen kip in huis, dus geen kippensoep. Er liggen hier in de koelkast over het algemeen wel meerdere groenten. Chinese kool, witte kool of winterwortel, allemaal lang houdbaar en bij verschillende gelegenheden te gebruiken, telkens een deel. En meestal liggen er puntpaprika’s van de Turkse groenteboer voor de lekkere trek. Die liggen er vandaag ook in. Veel puntpaprika’s.

Soep maken, bijna niets is zo simpel.

Nog even over de paprika. Hoewel de naam uit Hongarije afkomstig is, komt de paprika daar (natuurlijk) oorspronkelijk niet vandaan. Zoals zoveel lekkere dingen komt deze uit Midden- en Zuid-Amerika. In het Engels heet onze paprika overigens bell pepper (VS), naar de vorm van de paprika, of sweet pepper (zo’n beetje de rest van de Engelstalige wereld), naar de smaak. Dat laatste natuurlijk in contrast met de meeste andere peppers, die pittig smaken. De puntpaprika heet dan weer pointed pepper en is doorgaans veel zoeter dan de sweet pepper, die eerder wat bitter is.

En de keel doet flink zeer, dus geen echte pepers vandaag. Een beetje witte peper hooguit, omdat ik het niet kan laten en misschien tegen beter weten in.

  • 1 el arachideolie
  • 1 ui
  • 2 tn knoflook
  • 4 rode puntpaprika’s
  • 1 tl pimenton de la vera (zoet)
  • 1,25 liter warm water
  • Zout
  • Witte peper

Snij de ui grof en hak de knoflook. Maak de puntpaprika’s schoon en snij deze in repen.

Verhit de olie in een soeppan. En voeg de ui toe. Als deze wat glazig begint te worden voeg je de knoflook toe en bak een minuut of twee mee.

Doe de paprika’s in de pan en laat ze op middelhoog vuur zacht worden. Roer af en toe.

Als de paprika’s zacht zijn geworden, voeg je een flinke theelepel gerookte paprikapoeder toe. Bak even mee en voeg daarna het water toe. Laat de soep een half uurtje pruttelen.

Pureer de soep een beetje of volledig met een staafmixer.

Breng op smaak met zout en witte peper.

Neem een kom soep en kruip onder een deken op de bank!

Extraatje

Wil je toch nog een kleine bite en de soep iets hartiger maken, bak dan wat spekjes uit en voeg een eetlepel per kom toe.

 

 

 

2 gedachten over “Gerookte paprikasoep

  1. Hoi Damten, allereerst beterschap gewenst! De soep zal zeker helpen is ook mijn ervaring. Soep kan natuurlijk altijd. Wij bewaren alle afsnijdsel in een zak in de vriezer en maken wekelijks/twee-wekelijks zelf bouillon. Met of zonder botten, vlees, mergpijp enz. Dit weekend staat er een Oosterse soep op het programma, mengelmoes van ramen/soto/noedelsoep. Wat er nog in de koeling zwerft en op moet kan er in, lekkere bouillon van een kippenkarkas en wat galanga, laos, gember … ach… je kent het wel, zo’n kom vol lekkers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *