Geroosterd buikspek

Geroosterd buikspek

Buikspek klaarmaken zoals bij de ‘Chinees’ is helemaal niet moeilijk. Een kwestie van goed kruiden en laten marineren en vervolgens in de oven roosteren. Af en toe even kijken, maar veel werk heb je er niet aan. Het resultaat daarentegen, dat mag er zijn! In plakken snijden en vervolgens kort opbakken in een koekenpan. Lekker bij rijst, maar ook passend op een gestoomd broodje. En met de kruiden kun je er je eigen draai aan geven. Je kan het uiteraard prima zonder saus eten, maar met kan het als geheel toch nog lekkerder worden. En ik gebruik bij voorkeur buikspek met zwoerd voor dit gerecht. Voor mijn gevoel blijft het vlees daardoor wat sappiger.

Zwoerd is niets anders dan de huid van het varken. Normaal gesproken is het al schoongemaakt en onthaard, al zul je vast en zeker nog haren tegenkomen. Speklapjes met zwoerd zie je volgens mij tegenwoordig nauwelijks meer in de winkels liggen, terwijl ik het in de jaren zeventig nog regelmatig at. Zo’n hard korstje waar je dan lekker aan kon knagen. Buikspek daarentegen is verkrijgbaar mét en zónder zwoerd.

Geroosterde buikspek kun je prima een dag van te voren maken of invriezen voor later. Punt is wel dat als je er eenmaal aan begint, de kans klein is dat je er iets van over houdt…

Het vlees

 • een stuk buikspek van 6 of 7 ons
 • 2 el shaoxing
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl kruidnagel
 • 1 tl venkelzaad
 • 1 1l anijszaad
 • 1 tl chilivlokken

Breng in een grote pan ruim water met het buikspek aan de kook. Het vlees moet net onder staan. Laat het vlees 20-30 minuten zachtjes garen. Schep eventueel schuim weg.

Maal de verschillende kruiden fijn en meng deze met het knoflookpoeder.

Snij de onderkant van het buikspek, het vlees in tot de speklaag. Wrijf het kruidenmengsel goed in het vlees en leg het met de gekruide kant op de snijplank. Snij nu een geruit patroon in het zwoerd (niet te diep!) en wrijf dit in met de shaoxing. Laat het vlees een paar uurtjes marineren in de koelkast.

Verhit de oven voor op 200 graden.

Leg het buikspek met de zwoerdkant boven op een rek in een braadslee (besprenkel het eventueel nog met een beetje shaoxing) en rooster het vlees in 35-45 minuten knapperig bruin. Kijk na een half uurtje telkens even of het niet te hard gaat.

Buikspek
Buikspek

Als het de kleur heeft zoals op bovenstaande foto is het goed. Je kunt het vlees dan ook flink horen sissen.

Zet de oven uit en laat het vlees in de oven staan totdat je het vlees gaat snijden.

De saus

Uiteraard kun je het vlees eten zonder saus, maar een goede gember-tomatensaus kan een lekkere aanvulling zijn. Zeker als je het in combinatie met rijst eet. Snij je de plakken buikspek voor op een gestoomd broodje, dan kun je de saus eventueel achterwege laten.

 • 4 tn knoflook, geperst of heel fijn gesneden
 • 1 el sambal oelek
 • 4 dl gezeefde tomaten
 • 5 cm gember, geraspt
 • 2 dl water
 • 4 el ketjap manis (Bongo of ABC)
 • 2 tl aardappelzetmeel + 3 el koud water

Voor een licht zuurtje zou je eventueel nog een klein beetje rijstazijn kunnen toevoegen. De ketjap bevat genoeg zout, dus deze voeg ik niet nog eens apart toe.

Voeg alle ingrediënten samen in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat het heel zachtjes minimaal een half uurtje pruttelen. Je kunt dit bijvoorbeeld tegelijkertijd met het roosteren van de buikspek doen.

Breng de saus op smaak met wat gembersiroop of een klein scheutje ketjap manis.

Bind de saus met een beetje aardappelzetmeel en koud water. Laat het daarna niet langer doorkoken, want dan verliest het bindmiddel z’n bindingskracht.

Om de buikspek nog iets meer knapperig te maken, snij je het in plakken en bakt ze op (zonder toevoeging van olie) in een koekenpan. Dit gaat heel snel, dus let er op dat je het vlees niet laat verbranden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *