Geroosterde kip

Geroosterde kip

Een hele kip koop ik niet vaak, eigenlijk zelden. Jaren geleden maakte ik af en toe soja-kip, waarbij je de kip pocheert in een sojasaus en vervolgens roostert in de oven. Erg lekker. De sojasaus laat je afkoelen en vries je in voor een volgende keer. Maar dat ging ik niet doen. Ik kocht de kip omdat het mij leuk leek om wat met een hele kip te doen. Maar wat dan wel? Bij veel Chinese recepten in mijn boekenkast gaat het in het geval van een hele vogel meestal om eend. Wat als ik nou eens de kip een paar dagen zou marineren en vervolgens een enkele uren zou drogen, zodat de kip een knapperig velletje in de oven krijgt, net zoals bij de pekingeend? Het knapperig vel is immers één van de traktaties van een ovengeroosterde kip. Ik kan je gelijk al verklappen dat het werkt! Weinig werk en met als resultaat botermalse kip, ook de filets, die bovendien bijzonder smakelijk is. Een ventilator op de kip richten tijdens het droogproces wil helpen het vel knapperig te krijgen. Voor herhaling vatbaar dus.

Maarrrr… een hele kip is leuk, maar met meer dan twee eters niet altijd even praktisch. Ik kwam tot een variant, die ik intussen regelmatig maak. In plaats van een hele kip nam ik kippendijen met vel. Je krijgt het vel weliswaar wat minder knapperig, mogelijk omdat het vel niet zo gespannen staat als bij een hele kip, maar qua smaken blijft het heerlijk. Een succes dus. Mals, smakelijk en gelijk handig geproportioneerd en geen gevechten wie welk deel van de kip krijgt. Alles is eender en even lekker. Net zoals ik gebakken rijst in combinatie met kip ook altijd lekker vind.Neem voor dit gerecht een kleine kip, van ongeveer een kilo, dat is genoeg voor 3 tot 4 personen. Of een kilo kippendijen (dan houdt je nog wat over voor morgen).

  • 1 kippendijen (1 kilo)
  • 5 cm gember, geraspt
  • 4 tn knoflook, fijn gesneden
  • 3 lenteui, in grove stukken
  • 1 el shaoxing
  • 1 dl sojasaus
  • 1 el suiker

Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng ze goed.

Doe de kip in een plastic zak (bijv. een zipper) en voeg de marinade toe. Doe de zak dicht (!) en masseer de marinade in de kip, zodat de hele kip goed bedekt is.

Leg de kip in de koelkast voor 36-48 uur. Draai ‘m af en toe om, zodat de marinade alle delen goed bereikt.

Als je je geduld hebt bewaard, haal je kip uit de marinade (die je weg doet).

Leg de kip op een rooster. Zet een ventilator naast de kip en laat de kip 1-4 uur drogen aan de lucht. Gebruik je een hele kip, bindt dan de poten samen.

Verhit de oven voor op 200 graden en rooster de kip (op het rooster) 30 minuten. Verlaag daarna het vuur tot zo’n 130 graden en rooster nog eens 20 minuten.

Laat de kip een kwartier rusten en serveer het. Als je een hele kip roostert, serveer deze als geheel. De kip is behoorlijk gaar als het goed is, dus hij is heel makkelijk in stukken te scheuren of te snijden.

Als dip kun je pruimensaus of een mix van sojasaus met zoete zwarte rijstazijn gebruiken.

Alternatief

Maar je kunt het natuurlijk ook doen met kippenpoten of drumsticks. In een plastic zak in de koelkast en elke 6 uur even omdraaien.

Volg verder de aanwijzingen en je krijgt een heel malse en smaakvolle kip als resultaat. Lekker ook met een vers Turks brood (pide).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *