Gesmoorde spareribs met zwarte boontjes en chilivlokken
Als je in vier maanden tijd twee broekmaten kleiner gaat wonen, hoort dat bekroont te worden met een feestelijk maal. Nu kan ik mij natuurlijk helemaal te buiten gaan, maar dat doe ik volgende week wel bij mijn date met sānsān. Vandaag hou ik het simpel met spareribs.
Wil je spareribs sappig en mals hebben, bak/frituur ze dan ajb niet in de olie, maar stoom ze (zoals hier) of smoor ze dan. Supermals blijven ze.
Men neme:
- 500 gr spareribs, van elkaar gescheiden
- 2 el shaoxing
- 2 el hoisinsaus
- 2 el oestersaus
- 1 el zwarte boontjes
- 2 tl chilivlokken
- 1 tl suiker
- 600 ml water
Hak de zwarte boontjes fijn en meng ze met de andere ingrediënten voor de marinade. Voeg de spareribs toe en bedek ze volledig met de marinade. Laat een uur of anderhalf afgedekt in de koelkast staan.
Breng het geheel, dus spare-ribs en marinade, over in een hoge pan en breng het aan de kook met een deksel op de pan. Laat het een minuut of 10-15 op hoog vuur staan.
Verlaag het vuur en laat de spareribs in 40-50 minuten zachtjes verder garen. Neem halverwege de deksel van de pan en laat het vocht inkoken. Haal tegen het einde van de kooktijd de spareribs uit de pan en laat het geheel inkoken totdat je een dikke saus over hebt. Voeg de spareribs dan weer toe en zorg dat al het vlees met de saus bedekt is.
Serveer met fijngesneden lente-ui.