Gestapelde tortilla’s met kip, salsa en refried beans

Gestapelde tortilla’s met kip, salsa en refried beans

Zijn het gestapelde tortilla’s of is het een dubbele quesadilla, ook wel sincronizadas? Een tortillataart? Ik at het een paar weken geleden in een Mexicaans restaurant. Het was lekker en vooral veel. Bovendien dacht ik: waarom heb ik dit niet eerder bedacht? Het ziet er uit als comfortfood, maar als je een hele dag buiten hebt rond gelopen kun je wel wat energie gebruiken. Dat deed ik vandaag overigens niet, maar dat weerhield mij niet. In het restaurant waren de tortilla’s middelgroot, dus dat kon best een slagje kleiner. Achteraf was het nog best veel. Net te weinig voor twee personen, maar meer dan genoeg voor één persoon. Ik eet morgen het restant als lunch. Ik kan niet wachten!

Een veelgebruikt ingrediënt van quesadilla’s is refried beans, een typisch gerecht uit de Mexicaanse en Tex-Mex-keuken. Ik maak het bijvoorbeeld ook voor de molettes. Voor refried beans kun je bruine, zwarte of kievitsbonen gebruiken, naar gelang je voorkeur. Dit keer voegde ik een fijngesneden teentje knoflook toe op het moment dat de uien glazig werden. En ik gebruikte epazote, in Nederland bekend als welriekende ganzenvoet. Verder gebruikte ik zelfgemaakte salsa voor de gestapelde tortilla’s. Kijk voor het recept hier.

Je kunt goed variëren in dit gerecht. Als vlees gebruikte ik kippendijen, maar je kunt natuurlijk ook gehakt nemen. Ik zou de vleeslaag dan beleggen met gekarameliseerde uienringen. Ik gebruikte jonge maiskolfjes, maar je kunt ook paprika gebruiken. Om maar wat voorbeelden te noemen. De volgende keer maak ik een driepersoonsversie met grote tortilla’s en misschien wel een laag groente extra…

Normaal gesproken eet ik het liefst maistortilla’s, maar die zijn net iets te klein. Wel handig als je een soepje vooraf hebt en voor twee personen kookt. Dit keer gebruikte ik mais-tarwe tortilla’s (medium).

  • 4 medium mais-tarwe tortilla’s
  • 150-200 gr kippendijen
  • 200 ml salsa
  • 1 blik zwarte bonen (310 gr)
  • 1/2 ui
  • 1 tn knoflook
  • 1/2 tl epazote
  • 1/2 blik jonge maiskolfjes
  • 3 el arachideolie
  • 75 gram cheddar

Snij de ui fijn en bak deze in twee eetlepels olie glazig, voeg dan een fijngesneden teentje knoflook toe. Bak het mengsel nog een paar minuten zachtjes door.

Snij de kip in dunne repen en bak deze in een tweede pan in een eetlepel olie zachtjes gaar.

Voeg aan het uienmengsel de bonen met vocht toe. Voeg ook een 1/2 theelepel epazote toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes koken.

Als de kip gaar is, voeg je de salsa toe. Meng het door elkaar en bak het totdat het meeste vocht is verdampt. Het mag niet te vochtig zijn, want dan loopt het straks van je tortilla af.

Als het meeste vocht bij de bonen is verdampt, stamp de bonen dan fijn tot de consistentie die je wilt. Blijf het nog een paar minuten bakken onder af en toe roeren. Laat het dan even tot rust komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een tortilla op een ovenbestendig bord. Smeer de tortilla in met een laag bonenpuree. Snij de maiskolfjes doormidden en leg deze op de laag bonenpuree.

Leg er een tweede tortilla bovenop en beleg deze met het kipmengsel.

Leg hier een derde tortilla bovenop.

Smeer nu een vierde tortilla in met de rest van de bonenpuree en leg deze ondersteboven op de andere tortilla’s. Bestrooi de tortilla’s nu met geraspte cheddar en zet deze net zo lang in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Serveer met jalapenoschijfjes in het zuur en tortillachips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *