
Gestoofde sukade met aardappelen (Tu dou wei niu rou)
Eens niet uit Sichuan, maar uit het belendende Hunan. Een Chinese provincie die ongeveer 5 keer zo groot is als Nederland. En geboorteplek van Mao Zedong. Volgens Dictators’ Dinners – A bad taste guide tot entertaining tyrants was ‘Hong shao rou’ zijn favoriete gerecht. Het oorspronkelijke gerecht waarvan mijn versie van dubbelbereid spek een eigen interpretatie is. Mao at het gerecht twee keer per maand omdat hij er van overtuigd was dat het zijn cognitieve vermogens versterkte. Bij hem moest het vlees wel afkomstig zijn van het Ningxiang-varken, een ras van meer dan 1000 jaar oud.
Waar de keuken van Sichuan wordt gekenmerkt door de pittigheid die ‘verdovend heet’ wordt genoemd, staat de eenvoudige keuken van Hunan bekend als ‘droog heet’. Ik geloof dat ze elkaar maar watjes vinden. Beiden kunnen in ieder geval schroeiend heet zijn. Maar ook heel verwarmend zonder dat alles verschroeit. Tijdens en na het eten.
Eén van de gerechten die je zo pittig kunt maken als je zelf wilt, is ‘Tu dou wei niu rou’, gestoofd rundvlees met aardappelen. Een echte maaltijd voor de winter. En Mao zal het ongetwijfeld gegeten hebben. De aardappelen nemen alle smaken in zich op en smaken daardoor geweldig. Ik gebruik meestal sucade, omdat ik dat nu eenmaal erg lekker vind, maar ander rundvlees dat geschikt is om te stoven kan ook.
- 800 gr runderlappen/sucade/riblappen
- 4 cm verse gember in plakjes (met schil)
- 2 el chilibonenpasta (toban jiang)
- 1 stuk cassia of beter kaneel
- 1 steranijs
- 8-10 gedroogde chillies
- 600 ml water
- 1 el dark soja
- 2 el light soja
- 1 tl azijn
- 500- 600 gr aardappels (stevige)
Snij het rundvlees in hapklare stukken en blancheer het kort.
Verhit de oven voor op 200 C.
Verhit wat olie in een braadpan en voeg de chilipasta toe. Voeg vervolgens de gember, cassia, steranijs en chillies toe. Verhit het even goed, totdat je de geuren ruikt. Voeg dan het vlees en (warm!) water toe. Voeg dan de sojasauzen en de azijn toe. Meng alles goed in door elkaar en breng het over in een grote ovenschaal. Zet het twee uur in de oven op 180 C.
Na twee uur voeg je de aardappels toe. Deze snijd je grof en je kunt ze even in wat olie goudbruin bakken. Je hoeft de aardappelen niet te schillen overigens. Voeg de aardappelen dan aan de ovenschotel toe en laat het geheel nog een uurtje in de oven staan. Voeg eventueel nog wat warm water toe. De aardappels moeten in het begin nog half onder staan. Aan het eind is het meeste vocht verdampt.
Kleine moeite, groot smulplezier!