Gestoomde Chinese pompoencake

Gestoomde Chinese pompoencake

Aangetrokken door de combinatie van ingrediënten en de smakelijke foto bedacht ik mij enige tijd geleden dat ik dit toch eens moest proberen. Ik blijf mij verbazen over de resultaten als je deeg gaat stomen. Waarschijnlijk vooral omdat ik groot ben geworden met deegfrutsels uit de oven, met name cake en moeders onovertroffen appeltaart. Zo maak ik met enige regelmaat gestoomd biscuitgebak, binnenkort ook maar eens als recept plaatsen, de laatste keer gevuld met zelfgemaakte banketbakkersroom met citroensmaak. Iets heel anders is deze compacte pompoencake. De smaak van gedroogde garnaaltjes heb ik wel een paar jaar over gedaan trouwens voordat ik die waardeerde. Ik ken mensen die ze droog eten, als snack, maar dat is voor mij nog een paar bruggen te ver…

Vandaag durfde ik deze pompoencake mee te nemen naar kantoor, waar deze enthousiast werd ontvangen. Was toch wat huiverig voor de reacties, maar morgen neem ik weer wat mee. De consistentie en smaak zijn anders dan je gewend bent, maar misschien is het ook dat je bij de naam pompoencake niet deze structuur verwacht en ook niet deze smaken. De zoutige smaak van de garnaaltjes, de zoetige smaak van de gedroogde chinese worst en de aardse smaak van de gedroogde champignons. Met een licht pittige afterbite van de peper. Wat mij betreft kan het prima zonder sausje.

 

Het recept komt uit de Chinese provincie Fujian, gelegen aan de kust tegenover Taiwan. Ik heb verschillende varianten gevonden, maar allemaal met de toevoeging van water. Dit recept werkt prima zonder de extra toevoeging van vocht. De varianten heb ik overigens niet geprobeerd. Wellicht dat ze qua structuur wat zachter zijn dan dit recept. Maar juist de bite bevalt mij prima.

Men neme:

  • 1 kg pompoen
  • 300 gr rijstmeel
  • 30 gr tapiocameel
  • 30 gr gedroogde garnaaltjes
  • 8 gedroogde Chinese champignons
  • 4 tenen knoflook
  • 2 gedroogd Chinees worstjes
  • 1 el sesamolie
  • 2 el sojasaus light
  • 1/2 tl gemalen witte peper

Week de garnaaltjes en champignons beiden minimaal een uur, maar liefst langer in kokend heet water. Snij de garnaaltjes vervolgens fijn en de champignons in dunne reepjes (verwijder de stam).

Snij de pompoen in grove stukken en stoom ze in een minuut of 20 gaar. Laat het afkoelen en stamp de pompoen fijn.

Meng de beide meelsoorten met een zeef (zo voorkom je dat je klonten krijgt) door de pompoenpuree, met als resultaat een heel dik beslag.

Snij de worstjes in kleine stukjes.

Snij de knoflook fijn en bak deze een halve minuut in de wok. Voeg vervolgens de worst, garnaaltjes en champignons toe. Roerbak het geheel een minuut.

Voeg daarna de sesamolie, sojasaus en witte peper toe en verwarm en nog een seconde of 30 goed door.

Meng het mengsel in etappes door het beslag en zorg dat het daarbij goed verdeeld is.

Smeer een bord lichtjes in met olie en voeg het beslag toe. Smeer het goed uit.

Zet het bord in een stoompan en laat het geheel in een minuut of 25 gaar stomen. Laat het vervolgens afkoelen, voordat je het verder koelt in de koelkast. Snij de cake in puntjes en serveer.

De cake blijft een dag of vijf goed in de koelkast. Misschien wel langer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *