Gestoomde dorade met gember en lenteui

Gestoomde dorade met gember en lenteui

Eigenlijk eet ik te weinig vis voor hoe lekker ik het vind. Af en toe maak ik vis in heet-zure saus, een waar genot. Restjes zijn de volgende dag ook nog heerlijk. Of hete makreel, ook zo lekker, maar wel een klusje. Lekker bij de rijst, maar vooral ook op een witte broodje. Het meest feestelijke en tegelijk het meest makkelijke visgerecht hier in huis is gestoomde dorade met gember en lenteui. Ik kwam het tegen tussen mijn oude foto’s, op zoek naar inspiratie voor het weekend. Het was de eerste keer dat ik een vis als geheel bereidde en serveerde. Daarna maakte ik het met enige regelmaat, maar het recept is intussen wat verstoft. Het staat zelfs in mijn kookschriftje, maar ik kijk tegenwoordig vaker op Reutel dan in het schriftje. Tijd dus om het recept aan de online verzameling toe te voegen en de visboer op te zoeken.

Een grote dorade van 500-600 gram is doorgaans genoeg voor twee personen. Heb je kleine dorades, ga dan uit van 1 per persoon. Vind je een hele vis te eng op je bord, neem dan twee filets per persoon. Maar ik zeg je, een hele vis is veel leuker eten en bovendien zit er meer vlees aan een vis dan alleen de filets. In China schijn je de wangetjes van de vis aan te bieden aan je gast. Je eet de vis het beste met stokjes, wat het eetplezier alleen maar vergroot.

Laat de vis schoonmaken en de schubben verwijderen door de visboer. En ik gebruik een grote bao pao pan om de vis te stomen. Sowieso is dat een handige aanschaf, want je kunt door de etages twee grote borden kwijt in de pan.

  • 4 lenteui, in dunne reepjes van 4 cm lang + 1 extra
  • 8 cm gember, in dunne reepjes van 4 cm
  • 1 dorade van 500-600 gram
  • shaoxing rijstwijn
  • 3 el sojasaus light
  • 4 el arachideolie

Maak een aantal inkepingen in het dikke vlees van de vis, ongeveer 4-5 per kant. Smeer de inkepingen en de binnenzijde van de vis in met wat shaoxing rijstwijn en zout.

Neem een bord waarop je de vis wilt stomen.

Snij een lenteui over de lengte in en leg die in het midden van het bord. Leg de vis er bovenop.

Stoom de vis een minuut of 10 tot deze gaar is. Je kunt dit controleren door met een eetstokje in het dikste deel van de vis te prikken. Als de vis makkelijk in stukjes breekt, is deze gaar.

In de tussentijd snij je de gember en lenteui in smalle dunne reepjes van 4 cm.

Als de vis klaar is, breng je deze voorzichtig over naar het serveerbord. Sprenkel vervolgens de gember en lenteui over de vis (niet over het bord).

Verhit de olie in een steelpannetje en als de olie begint te roken, sprenkel je deze over de lenteui en de gember. De olie moet echt gloeiend heet zijn, dan hoor je het sissen als je het over de vis giet.

Meng tot slot de sojasaus met een 2 eetlepels warm water en giet het rond de vis. Klaar om te serveren!

Wanneer je een stukje vis met de stokjes beetpakt, doop je het vervolgens licht in de saus.

Lekker met witte rijst.

2 gedachten over “Gestoomde dorade met gember en lenteui

  1. De lekkerste dorade die ooit voor mij is bereid, heb ik gegeten in Clervaux, Luxemburg. Daar werkte toen een chef die wist hoe het moest. Geserveerd met aardappelpartjes, een kleine gevarieerde salade en een botersaus. Allemaal in aparte kommen zodat je zelf kon bepalen hoe je de vis al dan niet lekkerder wilde maken. De dorade was zo goed dat we er 2 dagen later speciaal voor zijn omgereden om nog eens die dorade maaltijd te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *