
Gestoomde en gebakken rettichcake
Ik vroeg mij altijd af wat je met die kleine garnaaltjes kon doen die bij de toko in de koeling of de vriezer liggen. Net zoals die kleine visjes. Alleen die visjes gaf ik aan mijn kat, die ze smakelijk verorberde. Totdat ik een keer een recept tegenkwam voor aantrekkelijk gekleurde gestoomde Chinese pompoencake. Die bleek er niet alleen fraai uit te zien, maar smaakte ook heerlijk. De eerste poging begon ik met een kleine dosis garnaaltjes, maar na een tijdje gebruikte ik het normale gewicht aan garnaaltjes. En intussen kwam ik in een restaurant als voorafje de gestoomde rettichcake tegen, ook met garnaaltjes. En lekker… Je moet er wel wat voor doen, maar het is geheid een succes. Qua receptuur heeft het bovendien veel weg van de pompoencake, alleen de structuur is wezenlijk anders. Eet het opgebakken met een dipsausje, bijvoorbeeld chili-olie met sojasaus. Of met zoete zwarte rijstazijn.
- 50 gr gedroogde garnaaltjes (van de toko)
- scheutje shaoxing rijstwijn
- 4 of 5 gedroogde Chinese paddenstoelen
- 1 kg rettich (daikon)
- 300 gr rijstmeel
- 50 gr tapiocameel of maizena
- 350 ml water
- 2 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 2 el pindaolie
Eventueel kun je nog 1 of 2 gedroogde Chinese worstjes toevoegen.
Wel de garnaaltjes en de champignons beiden een nacht in water met een scheut shaoxing rijstwijn. De volgende dag knijp je het vocht er uit en snij je de de garnaaltjes en de paddenstoelen in kleine stukjes. Verhit de pindaolie in een koekenpan en bak de garnaaltjes en paddenstoelen geurig. Gebruik je ook de worstjes, voeg deze dan ook fijngesneden toe. Na een minuut of 5 is het klaar en zet je het apart.
Maak de rettich schoon en rasp deze zo fijn mogelijk. Pers in een zeef zoveel mogelijk vocht eruit en vang het vocht op. Voeg de rijst- en tapiocameel met een zeef toe aan de rettichpuree en meng het goed door elkaar. Voeg vervolgens langzaam het uitgeperste vocht van de rettich weer toe en vervolgens nog eens 3,5 dl water. Als het goed is heb je een redelijk vloeibare puree. Niet te dun, maar ook niet te dik.
Verhit een anti-aanbakpan op niet te hoog vuur en voeg de puree toe. Blijf dit goed roeren, terwijl het intussen gloeiend heet wordt. Je zult merken dat de puree al stevig begint te worden, maar hij mag nog niet massief worden. Voeg de sojasaus, de sesamolie en de versgemalen zwarte peper toe en ook het garnalen-paddenstoelenmengsel. Blijf goed omscheppen om te voorkomen dat het aanbakt. Haal het na een paar minuten van het vuur.
Om de puree te stomen kun je een cakeblik gebruiken, maar wat ook goed gaat is een quicheschaal. Daarin gaart de puree bovendien beter. Smeer het blik of de schaal in met olie en vul het met de puree. Zet het blik of de schaal in een stoompan en laat het minimaal 20 minuten stomen. In een cakeblik heeft de rettichcake wat meer tijd nodig om volledig te garen.
Als het klaar is laat je de cake afkoelen en vervolgens snijdt je hem in plakken of dobbelsteentjes. Deze bak je op in een beetje olie en klaar is kees! Serveren met een dip en genieten.