Gestoomde gehaktballetjes met rijst

Gestoomde gehaktballetjes met rijst

Je hebt van die dagen waar je al een week van te voren naar uit kijkt, van die dagen dat je denkt: lekker rustig. En uiteindelijk is dat dan nooit zo. Die dag noemen ze zondag.

Allereerst moest ik vandaag een nieuwsbrief maken, terwijl ik dat eigenlijk vrijdag al had moeten doen. Uiteindelijk zonder al te veel moeite gedaan en in afwachting van een briljant idee, bedacht ik mij dat ik mijn keuken en badkamer moest schoonmaken. Niet zomaar schoonmaken, maar serieus boenen. Waarom ik dat dacht? Geen idee. Het stemmetje in mijn hoofd zei dat het moest.
Traditiegetrouw vervloek ik mijzelf tijdens het schoonmaken en boenen en ga dan ook allerlei dingen bedenken die ik in plaats daarvan had kunnen doen. En als je in de keuken bezig bent, ligt eten wel heel erg voor de hand. Een snelle blik in de koelkast volgde. In de planning lag om runderpasteitjes te maken, maar dat plan ging gelijk over boord. Het duurde immers nog een eeuwigheid voordat het avondeten was, bovendien had ik het deeg nog niet ontdooid. Dan maar wat anders. Ik had eens een keer een plaatje gezien van gehaktballetjes, bedekt met rijst. Een blik in allerlei kookboeken leverde niet veel op. Dus bedacht ik dat ik het recept voor de rundvleespasteitjes (volgt later) best kon ‘omkatten’ tot gehaktballetjes. Aangevuld met wat oestersaus om de boel wat smeuïger te maken, aangezien ik mager rundergehakt gebruikte en bang was dat de balletjes uiteen zouden vallen.

Men neme:

  • 100 gr pandanrijst
  • 2 gedroogde paddestoelen
  • shaoxing rijstwijn
  • 200 gr rundergehakt
  • 2 lenteuitjes (meer had ik niet, maar dat mogen er best 3 of 4 zijn)
  • 3 waterkastanjes
  • 3 tn knoflook
  • 3 cm gember
  • 1  el oestersaus
  • 1 1/2 el sojasaus light

Week de rijst een half uurtje in koud water. Week de gedroogde paddenstoelen ook een half uurtje (of langer) in net gekookt water. Voeg een scheutje shaoxing rijstwijn toe.

Laat de rijst vervolgens uitlekken en snij de paddenstoel in stukjes

Meng het gehakt met de fijngesnipperde knoflook, lenteui, gember en waterkastanjes. Voeg de paddenstoel, oestersaus en sojasaus toe. Goed mengen.

Maak kleine balletjes en rol ze door de rijst. Stoom ze vervolgens in een minuut of 20-25 gaar. Probeer er eerst eentje om te kijken de rijst al gaar is.

Als ze klaar zijn, zien ze er erg feestelijk uit! Voorzichtig oppakken en een bordje doen. Voor de leuk kun je ze het beste in kleine stoommandjes bereiden en die serveren.

Smaakte eigenlijk best lekker. Met of zonder dip. Kan wel iets spicy gebruiken, dus misschien een lepel Pixian chilibonenpasta toevoegen. En misschien dat ik het de volgende keer maak met kleefrijst. Maar dan moet ik dat wel 12 uur van te voren bedenken ivm de weektijd…

Mag het dimsum heten? Vast wel.

(En volgende keer een foto die wel scherp is… ;-) )

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *