Gestoomde heilbotfilet

Gestoomde heilbotfilet

Vroegah… at ik steevast op zaterdag gebakken vis. Kibbeling (van wisselende kwaliteit) of een lekkerbekje van de zaterdagse visboer. Ik moest daar ineens aan denken toen ik voor de visboer stond. Alleen had ik helemaal geen zin in gebakken vis en al helemaal niet met een deeglaagje er om heen. Blijkbaar gaan dat soort dingen helemaal uit je systeem als je het een tijdje niet eet. Maar een visje voor de lunch zag ik wel zitten. Het werd een stukje heilbotfilet. Het recept is snel en superlekker.

Men neme:

  • een heilbotfilet van 200-250 gr
  • zout
  • 1,5 cm gember
  • 1 lenteui
  • 2 tl sojasaus light
  • 2 tl sojasaus dark
  • 1 el arachideolie
  • 1 tl sesamolie

Hak de gember heel fijn en snij de lenteui in dunne slierten van een cm of 4.

Dep de filet droog en wrijf het in met wat zout.

Breng in een wok of stoompan water aan de kook. In mijn grote stoompan past netjes een groot diep bord, dus die gebruik ik meestal als ik iets wil stomen en meteen wil serveren. Eventueel kun je het op bakpapier doen, maar dat geeft dat weer zo’n gedoe met de vis verplaatsen naar een bord. De kans is dan ook groot dat na het het stomen de gare vis breekt.

Leg de vis in het bord en verdeel de fijngesneden gember er over. Laat 10-12 minuten stomen totdat de vis gaar is. De vis is dan niet meer transparant, maar stevig wit.

Neem het bord uit de stoompan en giet eventueel kookvocht af (of lepel het van het bord). Verdeel de lenteui over de vis en besprenkel met de sojasaus.

Verhit in een wok de arachideolie en de sesamolie totdat het rookt en besprenkel deze dan over de vis. Pas op voor spatten!

En eten maar!

 

Uiteraard kun je ook een iets groter of dikker filet nemen, afhankelijk met hoeveel personen je eet. Controleer bij een dikker stuk of de vis gaar is. Hou er wel rekening mee dat de vis nog eventjes doorgaart als je hem uit de pan haalt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *