Gestoomde paksoi met een knoflook-oestersausje

Gestoomde paksoi met een knoflook-oestersausje

Paksoi, bijna iedereen kent die witte knapperige stukken groente wel van de Chinees. Paksoi – ook wel bok choy – is een koolsoort, maar wel een bladgroente. In de supermarkt liggen ze ook, lange witte stelen met een karig en meestal al verlept blad. Blijkbaar vindt de supermarkt dat paksoi er zo uit hoort te zien. De lekkerste (en mooiste) paksoi koop je echter bij de toko. Voor hetzelfde geld of waarschijnlijk goedkoper. Met nog een belangrijk verschil: de paksoi ziet er fris uit. En meestal vind je bij de toko kleinere stronkjes met meer blad. En dan ook nog in twee varianten, de gewone paksoi en de shanghai paksoi, waarbij ook de stelen groen zijn. Persoonlijk heeft die ook mijn voorkeur. Shanghai paksoi heeft grote sappige bladeren die heerlijk smaken in een frisse salade of die je grof gesneden roerbakt met wat knoflook en garnalen. Van beide varianten is ook de mini-variant geliefd, want je kunt ze in hun geheel eten. Zogenaamde baby-paksoi (op de foto) of baby shanghai-paksoi leent zich bovendien heel goed om te stomen. Het heeft maar een paar minuten nodig en binnen de bereidingstijd maak je heel eenvoudig en snel een passend sausje. Aangezien ik bijna wekelijks wel een toko binnenloop, eet ik dit gerecht ook bijna wekelijks. Ook als je namelijk druk bent en geen tijd of zin hebt om te koken, dan heb je nog snel een lekkere groente op tafel. Ook handig voor een uitgebreide maaltijd met gasten. In de laatste vijf minuten van je kooktijd kun je dit bereiden, zonder stress. Geen baby-paksoi voorradig bij de toko, neem dan de gewone variant en halveer de stronkjes in de lengte. Eventueel kan je ook de supermarktvariant gebruiken, maar mijn ervaring is dat die stronken te karig zijn en beter geschikt zijn om te roerbakken.

  • 4-5 ons baby-paksoi of baby-shanghai-paksoi
  • 1 el arachideolie
  • 3 tn knoflook
  • (optioneel 3 cm gember)
  • 1-2 el oestersaus
  • 2 el water of bouillon
  • 1 tl sesamolie

Breng het water in de stoompan aan de kook en leg de paksoi in het mandje. Laat het 3-5 minuten stomen.

Snij intussen de knoflook fijn (en eventueel de gember).

Verhit een beetje olie in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook (en eventueel de gember) zachtjes.

Voeg de oestersaus en wat water toe en breng het aan de kook. Laat het een beetje indikken, het moet een dikke, maar net vloeibare saus worden. Voeg op het laatst de sesamolie toe, roer door en haal van het vuur.

Leg de paksoi op een serveerschaal of op borden en besprenkel de paksoi met de saus.

Lekker bij een rijstmaaltijd.

Voor een wat feestelijke uitstraling, rooster een theelepel sesamzaadjes en strooi deze over de gestoomde paksoi.

2 gedachten over “Gestoomde paksoi met een knoflook-oestersausje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *