Gestoomde rundvleespasteitjes

Gestoomde rundvleespasteitjes

Ik ben niet van het varkensgehakt, dus als ik gestoomde pasteitjes maak, gebruik ik (mager) rundergehakt. Misschien ietsiepietsie droger  (want minder vet), maar zelf vind ik dat niet erg. Bovendien zijn er ook nog de dipsausjes die voor het nodige vocht zorgen.
Chinese pasteitjes met rundvlees heten, volgens mij, Ngau Yuk. Een echt recept heb ik niet gevonden, maar ik heb wel eens gelezen dat er waterkastanjes en stukjes gedroogde mandarijnschil in zitten. Nu heb ik al een tijdje een zakje gedroogde mandarijnschillen in de kast liggen, maar nog niet gebruikt… Komt nog wel een keer.

Mijn recept is eigenlijk een variant op die met varkensvlees. Geen idee of het op echte Ngau Yuk lijkt, maar het smaakt goed en ik heb er ook nog geen klachten over gehad :-).

Men neme:

  • 2 gedroogde shiitake
  • 2 + 1 el shaoxing rijstwijn
  • 4 waterkastanjes
  • 200 gr (mager) rundergehakt
  • 1 eiwit (licht geklopt)
  • 2 tl sojasaus light
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl maizena
  • wontonvelletjes
  • evt. nog met een paar in stukken gehakte grote garnalen (zoals in het recept voor varkensvleespasteitjes, Siu Mai)

Week de shiitake in een kommetje heet water en voeg 2 el shaoxing toe. Zorg dat de paddenstoelen volledig bedekt zijn met  water en laat het enige tijd staan. 25 minuten zou voldoende moeten zijn, maar ik doe dit altijd uren van te voren.

Ontdooi de wontonvellen onder een vochtige theedoek. Wat overblijft vries je gewoon weer in.

Meng het gehakt met de sojasaus, rijstwijn, het eiwit, de sesamolie en de maizena. Hak de waterkastanjes en snij de paddenstoelen en garnalen in grove stukken. Voeg het toe aan het gehaktmengsel en laat het vervolgens een half uurtje rusten in de koelkast.

Bevochtig de randen van de deeglapjes met wat water en leg op elk een volle theelepel van het mengsel. Vouw het deeg er om heen, druk stevig aan, maar laat aan de bovenzijde een opening. Stoom ze in 12 minuten gaar.

Serveer met een dipsausje (bijv. 1 el zoete zwarte rijstazijn, 3 el sojasaus light, 1 el chiliolie, 1 teentje fijngesnipperde knoflook).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *