Gestoomde spareribs met zwarte boontjes
Na een hele week te laat thuis en nauwelijks tijd om over eten na te denken, had ik niet veel zin om uitgebreid in de keuken staan, maar wel zin in iets ontzettend lekkers. Vanmiddag ging het laatste stukje bloedworst er aan. Gebakken en besprenkeld met wat zoete zwarte rijstazijn en met wat fijngesneden lente-ui. Gevolgd door een tosti met geitenkaas. Een echte weekendlunch.
Het avondeten was vandaag net zo simpel, al had het wat meer tijd nodig. Recept naar Ken Hom.
Men neme p.p.:
- 350 gr kleine spareribs
- 3 tn knoflook
- 1 cm gember
- 1 el zwarte boontjes
- 1 el chilivlokken
- 1 tl suiker
- 50 ml bouillon
- 1 el shaoxing
- 1 tl sojasaus light
- 1 tl sojasaus dark
- 1 tl sesamolie
- zout
- verse zwarte peper
Snij de spareribs in stukken, één rib per stuk. Wrijf de stukken in met een beetje zout en laat een half uurtje staan. Breng vervolgens een pan met ruim water aan de kook. Spareribs toevoegen en op laag vuur een minuut of 10 heeeel zachtjes laten koken. Giet vervolgens de spareribs af.
Snij de knoflook en gember fijn en hak de zwarte boontjes grof. Meng alle ingrediënten met elkaar en voeg wat vers gemalen zwarte peper toe. Hussel hier de spareribs doorheen en plaats het geheel in een diep bord of kom.
Breng een stoompan aan de kook en plaats het bord in de stoompan. Afhankelijk van de dikte van de spareribs laat het geheel 35-50 minuten stomen.
Plaats de spareribs op een bord en giet er ruim vocht met knoflook, gember, zwarte boontjes en chilivlokken overheen.
Met 2 personen zou ik alle hoeveelheden verdubbelen. Met 3 of meer zou ik de overige ingrediënten op de dubbele hoeveelheid houden.
Natuurlijk ook lekker als snack, koud of warm. Maar dan zou je wat moeten overhouden. Dat gebeurt hier niet…
6 gedachten over “Gestoomde spareribs met zwarte boontjes”
Krijg je dat gaar in een uurtje? Altijd gedacht dat die veel langer nodig hebben.
Nog nooit gemaakt dus. 😉
Ik heb het ook nooit zo op spareribs gehad. Vroeger wegens te vet en teveel enge dingetjes. En nu een beetje wegens much to do about nothing. Het eet ook kut, dat geknaag. Ik vind het al heel wat dat ik tegenwoordig wel kippenpoten eet. Deed ik vroeger ook nooit.
Ik gebruik niet van die dikke spareribs (deze zijn ook maar 5-6 cm lang), dus binnen het uur zijn ze echt wel gaar. En omdat ze inderdaad niet mager zijn, eet ik ze maar heel af en toe. En nooit zo heel veel. Enge dingetjes als fliebertjes e.d. zitten er niet aan bij deze.
Dat knagen vind ik niet zo bezwaarlijk, gewoon lekker met je handen eten is wel relaxed. Het is wel meer gedoe, de reden dan weer dat ik eigenlijk nooit kippenpoten eet 😉
Op zich heb je gelijk, an sich zit er weinig smaak aan zo’n sparerib. Maar de combi met knoflook-chilivlokken-zwarteboontjes is wel heel fijn 🙂
Ik moet niet liegen trouwens, want sinds kort eet ik wel weer kippenpoten, nl. die van de kip in meestersaus…
Hahaha ’te veel dingetjes en fliebertjes’! Ik vind het wel lekker ‘iets met een botje’. Ook als kind. Ik vind die ribben met bijna alleen maar kraakbeen nog lekkerder. Maar zijn slecht verkrijgbaar. Ja, op de markt in Assen heeft de slager ze. Is net te ver weg…
Ik ga deze ook eens proberen. Gewoon met krabbetjes. Die van jou lijken ook meer op krabbetjes dan op spare ribs?
Oh ja, die ken ik nog van vroeger, krabbetjes met kraakbeen! Dat vond ik ook lekker, met zuurkool! Ik zie hier overigens uberhaupt weinig krabbetjes liggen.
En zijn spareribs niet gewoon kleine krabbetjes per definitie? En dan zonder kraakbeen. Het bord op de foto is een klein bord, daardoor lijken de spareribs misschien wat groter en daardoor meer op krabbetjes…
Maar bovenstaand recept met krabbetjes moet ook kunnen, misschien dan wel wat langer stomen afhankelijk van de dikte van het vlees.
Krabbetjes zijn de puntjes van de ribben. Bovenste gedeelte zijn dus de spareribs. En ik vermoed, erger beticht de slagers ervan ze gewoon achterover te drukken. Of voor een belachelijke prijs te verkopen. Vroeger waren het incourante delen.
Aha, weer wat geleerd! 🙂