Gevulde bara met masala kip

Gevulde bara met masala kip

Het is al jaren het gebruik dat wanneer er gelegenheid is te lunchen in een Surinaamse eethuisje die kans met beide handen wordt aangegrepen. Nu is dat in de Randstad goed te doen overigens, maar daarbuiten is het soms even zoeken en goed plannen.

Meestal bestaat de lunch dan uit 1 of 2 broodjes. Op een koude dag soms een pasteitje of een saté. Een beetje afhankelijk van het menu uiteraard. Een enkele keer kies ik een bara. Bara’s worden wel eens met donuts vergeleken, maar die vergelijking slaat eigenlijk nergens op. Beiden worden in olie gebakken, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk wel mee op. Of het moet zijn voor het gat in het midden van de bara. Dat gat is uiteraard niet voor de sier, maar hierdoor gaart de bara gelijkmatig.

De bara is een Surinaamse versie van de Indiaanse vada, een snack op basis van peulvruchten met allerlei specerijen en vaak geserveerd met sambar. Ik at het in India als veilige lunch in verschillende eethuisjes langs de weg. En een enkele keer bij het ontbijt, al waren die vada’s wel veel kleiner dan de bara’s die wij uit Suriname kennen.

Bara’s worden gemaakt van mungbonen of mungbonenmeel, bloem, specerijen en bevatten meestal fijngesneden tayerblad of spinazie.

Door de toevoeging van baksoda worden de bara’s extra luchtig, terwijl ze wel een knapperige korst hebben. Een goede bara lijkt dan wel groot en stevig, maar is verrassend luchtig.

Een bara eet je warm, net zoals je een oliebol het beste warm eet. En de bara wordt meestal gegeten met een pittige chutney of een andere, doorgaans loeihete saus. Maar je kunt ze natuurlijk ook vullen. Bijvoorbeeld met kip masala met kousenband. Geen stukken kip, maar geplukte kip.

Het maken van bara’s bewaar ik voor een volgende keer. Ik kocht een paar verse bara’s. Je kunt ze gerust invriezen en later opwarmen. Doe dat alleen niet in een magnetron, dat gaat niet goedkomen. Doe dat in een oven of, wat mij voorkeur heeft, in een koekenpan zonder olie. Zie het recept hieronder.

 • 4 bara’s
 • 4 ons kipfilet
 • 1 el olie
 • 1 kleine ui
 • 5 stengels kousenband
 • 1 el Surinaamse masalakruiden
 • 200 ml warm water
 • 2 blaadjes ijsbergsla
 • Sambal of Surinaamse mangochutney
 • Komkommer in het zuur

Pocheer de kipfilet 30 minuten. Laat 10 minuten afkoelen.

Verwarm de bara’s. Ik doe dat door ze zonder olie op te warmen in een koekenpan en ze regelmatig om te draaien.

Snipper de ui fijn. Ontdoe de kousenband van de uiteinden en snijd in kleine stukjes.

Pluk of pluis de kip in smalle reepjes.

Snij de ijsbergsla in smalle reepjes.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui aan.

Voeg de kousenband toe en roerbak tot deze beetgaar is.

Voeg de masalakruiden toe en roerbak zo’n 20 seconden. Voeg 100 ml water toe, roer goed door elkaar en bak het zachtjes. Laat de kerrie zo even garen.

Voeg de geplukte kip toe en meng alles goed door elkaar. Warm de kip op en verdeel de kruiden goed. Is de kip wat droog, voeg dan nog een beetje water toe.

Snijd een bara open en smeer de onderste zijde in met chutney of sambal.

Beleg met het kipmengsel en strooi wat ijsbergsla over de kip. Leg er wat komkommer in het zuur bovenop. Vouw dicht en serveer!

Variatie

Trouwe lezer Nicolet kwam met de suggestie voor tonijn als vulling. Goed idee, ik maakte een eenvoudige tonijnsalade die snel gemaakt is.

Bara met tonijnsalade.

Onderstaande is goed voor 3-4 bara’s.

 • 1 blikje tonijn op water
 • 1 el mayonaise
 • 1 el Griekse yoghurt
 • 1 rode ui
 • vers gemalen zwarte peper

Laat de tonijn uitlekken en maak fijn.

Snipper de rode ui en voeg aan de tonijn toe.

Doe de mayo en de yoghurt bij de tonijn en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper.

Snij een warme bara doormidden en smeer de chutney over de onderste helft. Leg er fijngesneden ijsbergsla op en bovenop een flinke schep tonijnsalade. Beleg eventueel met nog wat komkommer in het zuur en eet smakelijk!

 

 

 

3 gedachten over “Gevulde bara met masala kip

 1. Hallo Damten, jaren geleden voor het laatst een bara gegeten. Maar daar gaat verandering in komen. Ik heb ze nooit gekocht en meegenomen naar huis om daar te vullen. Meestal was het na het uitgaan en dan met een laag sambal. Ik heb ineens heel veel zin in een gevulde bara, dus deze week fiets ik langs de toko en koop ik er een paar. Ga als eerste een tonijnvulling maken. De zoetzure komkommers heb ik in huis, moet binnenkort weer een nieuwe voorraad maken want ze gaan hard. Wij eten deze week onder andere een Spaanse bonenschotel met chorizo, pasta met een roomsaus met prei en champignons, eieren in kerriesaus met spitskool en taugé en rijst erbij. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *