Gevulde hamburger maken met een cadeautje

Gevulde hamburger maken met een cadeautje

Ik heb niets met verplichte cadeau-dagen. Gezellig langskomen op verjaardagen en feestdagen prima, neem dan vooral jezelf mee. Wat ik wel heel erg leuk vind is onaangekondigd heel af en toe – niet te vaak – een hebbedingetje krijgen, zonder dat de gever zijn portemonnee daarna bij inspectie helemaal leeg aantreft. Kook-hebbedingetjes, altijd leuk. En om wel te gebruiken.

Ik heb een metalen hamburgerpers, maar die is bedoeld voor het persen van vlees in een hamburgervorm, zonder dat er een vulling ingaat. Ooit een hebbedingetje, nu een kastenvuller want niet meer in gebruik. Hamburgers vormen met de handen gaat minstens net zo goed. Dat wordt anders als je hamburgers met een vulling wilt maken. Een stuk lastiger om die vulling altijd centraal te krijgen.

Van de medeblogger onverwacht een hamburgervulapparaat gekregen. Een apparaat uit de VS, een Stufz™. Het ziet er complex uit, maar komt met duidelijke instructies. En vooral ook met veel food-safety guidelines. Juridisch helemaal ingedekt. Zo ook de schriftelijke waarschuwing dat de vulling er niet rauw in mag. En dat is logisch hebben we gemerkt. Want het kost moeite om de warmte binnenin te krijgen zonder dat de burgers aan de buitenkant zwart worden.

De aanbeveling van Stufz™ is om hiermee je eigen signature burger te creëren. Dat is nog niet gelukt. Maar lekker is gevulde hamburger wel.

In een Stufz™ gaat 227 gram gehakt. Dat is simpelweg de afgeronde omrekening naar grammen van een halve Amerikaanse pound. Die pound is nu eenmaal vastgesteld op 453,59237 gram. 227 gram is 2 keer zo veel vlees als er vroeger in de Quarter Pounder hamburger van die bekende fastfoodketen zat. Het hamburgervulapparaat is gulzig.

In een Quarter Pounder van de bekende fast-food keten hoort vanwege de naam 113,4 gram in te zitten, zijnde ¼ pound. Tegenwoordig schijnt er echter 120 gram in een Quarter Pounder te zitten. De purist kan opstaan.

Nog niet opeten (per hamburger)

  • 227 gram half-om-half gehakt
  • 25 gram broodkruimels, panko of beschuitkruimels
  • de helft van een mozzarella bol
  • geraspte kaas, hier Cheddar
  • honing
  • olijfolie of arachideolie

Aan het werk (volgens instructies)

Meng de broodkruimels door het gehakt en laat het geheel weer koud worden in de koelkast.

Smeer het hamburgervulapparaat in met wat olijfolie of arachideolie.

Plaats 150 gram gehakt in de onderkant van de vuller. Druk aan volgens het meegeleverde voorschrift van het hamburgervulapparaat.

Weer openen en de holte in het gehakt goed vullen met plakken mozzarella en daarop de geraspte kaas. De vulling moet heel iets bol staan. Het wordt nog aangedrukt. Druppel wat honing op de vulling.

Dan de bovenkant met het resterende gehakt vullen volgens voorschrift van het hamburgervulapparaat. Aandrukken, uit het apparaat halen en even het randje mooi maken met natte handen.

Resultaat: de rauwe burger


Het apparaat werkt prima om een gevulde rauwe burger te maken. Het is wel een grote burger. Veel dikker dan wij normaal maken, met ruim 2 keer zo veel vlees. Voor Amerikanen misschien gewoner, want ground beef patties in half-pounder formaat is standaard te koop aldaar.

Wil je geen roze vlees – medium rare hamburger is in 2020 nog steeds een dingetje in de VS zo te lezen, ondanks wat de voedselautoriteiten ook daar melden – dan moet je lang garen op matig vuur. Zet je het vuur te hoog, dan wordt de buitenkant zwart. Dus iets langer bakken in een koekenpan, met de deksel erop om de warmte binnenboord te houden.

Bakken in 15 tot 20 minuten onder regelmatig keren, tot het vlees goed gaar is.

Resultaat: de gare burger

Ze smaken prima, maar zijn qua uiterlijk niet perfect. Het probleem is niet de onderkant of zijkant, die geperste delen blijven keurig aan elkaar. Het probleem is de bovenkant. Gehakt krimpt als je het bakt. De toplaag heeft tijdens het regelmatig keren contact met de bodem, bakt sneller dan de zijkanten waar het tegenaan zit en begint eerder met krimpen. De bovenkant komt daardoor los van de zijkanten en de vulling wordt zichtbaar. Geen probleem voor de smaak, wel voor het uiterlijk, als je daar gevoelig voor bent.

Even op het internet gespeurd en anderen hebben er ook last van. Of wij doen iets fout, of de top erop duwen met een Stufz™ levert een minder goede verbinding op dan het persen van de bodem. Op de barbecue hetzelfde loslaat probleem. Waarschijnlijk gaat het in de oven beter, 30 minuten op 200°C, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.

Variatie

Je kunt/moet ze natuurlijk met een blaadje sla en wat saus in een eigengemaakt broodje stoppen.

Of extra vullen met uitgebakken katenspek. Ik snij een heel erg wit stukje vet er wel vanaf voordat het de burger ingaat. Dat vet kan je prima bewaren om vlees in te bakken, voor extra smaak.

Het gebruikte apparaat

Voor een plaatje hoe het hamburgervulapparaat, een Stufz™, eruit ziet: kijk op let’s make a burger.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *