
uit de oven
Gevulde spaghetti nesten
uit de oven
Draai spaghetti slierten in een rondje en je krijgt spaghetti nesten. Ze worden vaak in de holtes van muffinblikken gebakken. De buitenkant van het nest ziet er na het bakken dan mooi recht uit.
Maar de spaghetti zelf wordt dan wel een beetje knapperig, hard dus. We kennen ze wel van een ovenschotel waar een spaghetti stukje (of een stukje van een andere pasta) niet onder de waterspiegel heeft gestaan van de tomatensaus en/of kaaslaag maar er net boven uitstak. Wij zijn er geen fan van, van die harde stukken spaghetti.
Spaghetti met een bite, al dente, die vinden we wel lekker.
Spaghetti nesten niet uit de holtes van een muffinblik maar gewoon los op een bak- of glasplaat. Een minder strakke buitenkant dat wel, maar veel lekkerder spaghetti. En door dat rondje kan je er een lekkere vulling in doen.
De helft van de spaghetti nestjes heeft een Italiaanse vulling. De andere helft kent een Nederlands tintje.
Nog niet opeten (voor 4 tot 6 personen)
Voor de spaghetti
- 500 gram durum spaghetti
- snufje zout
Voor de vulling
- 150 gram mozzarella
- 100 gram Gooische Pikante kaas
- 1 beschuit (gedroogd brood)
- 6 zwarte olijven (zonder pit)
- olijfolie (niet extra vierge)
- Parmigiano Reggiano kaas
Voor de tomatensaus
- 400 ml tomatensaus (uit een pakje of zelfgemaakt)
- 2 grote knoflooktenen
- 6 basilicumblaadjes
- 1 afgestreken theelepel gedroogde oregano
- ½ afgestreken theelepel gedroogde tijm
- ½ afgestreken theelepel gedroogde bonenkruid
- klontje ongezouten roomboter
- vers gemalen peper
Aan het werk (35 minuten)
Verwarm de elektrische oven voor op 190 °C.
Breng een pan water, met daarin een snufje zout, aan de kook. Kook de spaghetti 2 minuten minder lang dan de voorgeschreven al dente tijd.
Verhit in een koekenpan een klontje boter. Pers de knoflooktenen met een knoflookpers en fruit de knoflook in de hete boter. Zodra de knoflook klaar is, de tomatensaus er bij doen en zachtjes aan de kook brengen. De basilicum, oregano, tijm en bonenkruid er door mengen. In ongeveer 10 minuten laten indikken. Op het eind op smaak brengen met peper.
Een grote bak- of glasplaat licht invetten.
De mozzarella en de kaas in kleine stukjes snijden. De olijven doormidden snijden. De beschuit verkruimelen.
Zodra de pasta klaar is afgieten. De tomatensaus bij de pasta gieten en goed door elkaar roeren.
Met een grote scheplepel en een vork kunnen er 12 nesten worden gemaakt. Prik spaghetti aan een vork en draai rond in de lepel. Daarna het nest op de bakplaat schuiven. In het midden van de spaghetti is meestal nog geen opening voor de vulling te zien.
Duw met een mes een holte in het midden van elk nest. Verdeel de mozzarella over de holtes van alle nesten. Leg in de helft van de nesten olijven en in de andere helft de Nederlandse kaas bovenop de mozzarella. Bestrooi elk nest met beschuitkruimels en besprenkel met wat olijfolie.
Zet de bakplaat voor 10 minuten in oven tot de kaas in de vulling gesmolten is. De baktijd kan per spaghetti soort verschillen, maar 10 minuten is een goede keuze.
Uit de oven vers geraspte Parmezaanse kaas op de nesten strooien en met een spatel op de borden leggen.
Direct serveren.
Resultaat
Ook lekker als bijgerecht.
Variatie
Twee plakjes pancetta uitbakken en in kleine stukjes gesneden als eerste in de holtes van de spaghetti nestjes leggen.