
Gewoon lekker Tsjechisch eten: katův šleh
En ook, lekker gewoon Tsjechisch eten: katův šleh.
Prachtig land, Tsjechië. Buiten de toeristische steden, Praag(!), volop ruimte. Bergen, heuvels en smalle, bochtige wegen. Veel kleine dorpjes ook. Wil je wat eten dan ga je naar een restaurace. Want eten in Tsjechië is naar onze begrippen spotgoedkoop. En aan kwaliteit wordt niets ingeboet. Hoe doen ze dat?
Katův šleh vind je in gewone restaurants. Makkelijk te maken met basis ingrediënten. Katův šleh laat zich vrij vertalen als beul slagen. Misschien een referentie naar de aromabommetjes die erin zitten? Want katův šleh hoort scherp van smaak te zijn.
Standaard ingrediënten zijn kippen- of varkensvlees, ui, chilipepers, paprika, augurken, tomatensaus of -puree en zwarte peper. In Tsjechië kan je kant-en-klare lečo kopen, een vegetarisch groentestoofpotje. Dan wordt katův šleh maken wel heel makkelijk.
En dan zijn er natuurlijk heel veel variaties op dit thema. Op de een of andere manier is de toevoeging van Worcestershire sauce populair in Tsjechië. Andere variaties zijn een enkel blaadje sla, een enkel schijfje komkommer en/of een stukje tomaat op je bord. Je krijgt het meestal met gebakken of gepofte aardappelen, friet, bolletjes rijst of knedlíky, in plakken gesneden bleke dumplings gemaakt van bloem, gist, eieren, zout en melk. Kortom, alles mag.
Hier gekozen voor de variant van katův šleh die in Tsjechië zelf is gegeten, toen ook met kreukel friet. Knedlíky is voor een andere keer.
Met kip krijg je de hele snelle variant. Vandaag tijd genoeg, daarom de meer tijd kostende varkensvlees variant gekozen.
Voor katův šleh neem je dan varkensvlees van schouder (nek), been of poot. Varkenslappen zijn dan een goede keuze. Het is niet het mooiste vlees, maar in reepjes of blokjes gesneden wel prima stoofvlees door het aanwezige vet.
In plaats van ketchup kan je passata nemen. Sojasaus (sójová omáčka) kan als vervanger van Worcestershire sauce dienen. Wordt het geheel ook donkerder van.
Nog niet opeten (voor 4 personen)
- 400 gram varkenslappen
- 750 gram kreukel friet
- 4 eetlepels ketchup
- 1 theelepel chilivlokken of een klein heet pepertje, naar smaak
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- 2 kleine uien
- 1 ingelegde of verse rode paprika
- 1 preistronk
- 2 middelgrote augurken
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram ongezouten roomboter
- scheutje olijfolie
- zwarte peper
Aan het werk
Snij de varkenslappen in blokken. Wrijf het vlees in met peper en bak het rondom aan in een braadpan, in olijfolie en boter. De braadpan moet precies zo groot zijn dat alle stukjes vlees de bodem raken, niet groter en niet kleiner.
Snij intussen de uien in stukken en snij de knoflook fijn. Snij de paprika en het pepertje in reepjes en snij de reepjes nog een keer doormidden zodat je reepjes van ongeveer 4 centimeter krijgt. Snij de augurken in plakjes.
Snij de uiteinden van de prei en verwijder het buitenste blad. Snij de prei in de lengte doormidden en maak het schoon onder stromend water. Snij de prei dan in plakjes.
Haal het vlees uit de pan.
Doe de prei, ui en knoflook in de pan en laat die in 5 minuten een kleurtje krijgen. Dan de ketchup, het pepertje (of de chilivlokken) en de Worcestershire sauce toevoegen.
Goed roeren en voeg dan de paprika en de augurken toe.
Leg het vlees terug in de pan en stoof de stukjes varkenslap op lage temperatuur, met een deksel op de pan, in circa 60 minuten gaar. Genoeg heet water toevoegen zodat het vlees net niet onder water staat. Regelmatig het vlees omroeren.
Op tijd de oven voorverwarmen en de kreukel friet volgens voorschrift bakken.
Wordt het te droog in de pan, dan wat heet water toevoegen. Is het op het eind te nat, dan een eetlepel tarwebloem toevoegen en die al roerend in een paar minuten gaar laten worden. Wordt de saus mooi dik van.
Geserveerd met 2 plakjes komkommer en 2 helften van 1 cherry tomaatje.
Resultaat
Katův šleh. Heerlijk stoofpotje. Mals vlees en de groenten zijn superzacht.
Zoete maaltijd die tevens pittig is. De scherpte bepaal je zelf. De zure tonen zijn verdwenen door een reactie met het vet van het stoofvlees.
Dat je van zulke eenvoudige ingrediënten zoiets lekkers kan maken.
Minder donker dan de maaltijd in Tsjechië, er zal daar een flinke scheut sojasaus (sójová omáčka) doorheen hebben gezeten.
Doe je er sojasaus in, begin dan met 1 eetlepel. Wij begonnen met 4 eetlepels. Wel mooi donker, maar de ui en paprika had geen eigen smaak meer, en dat hoort wel zo te zijn in katův šleh.
Tijdwinst door hamlappen
Varkenslappen als stoofvlees is heerlijk, maar kost wel veel tijd. Je bent sneller klaar, in 35 minuten namelijk, als je hamlappen neemt.
In de eerste 5 minuten de stukjes hamlap op hoog vuur rondom aanbraden.
Dan alles, in stukjes gesneden, er gewoon in 1 keer bij doen. Genoeg water toevoegen zodat het vlees net niet onder water staat.
Dan nog 30 minuten op matig vuur laten stoven.
Variaties
Ook lekker met droge rijst. De katův šleh dan boven op de rijst serveren.
Extra erbij, kleine witte champignons. Heel laten en meestoven. Doen wij als afwisseling.
Het pepertje kan je vervangen door een eetlepel mosterd.
Voor een ander kleurtje kan je ook een gele in plaats van een rode paprika nemen.
2 gedachten over “Gewoon lekker Tsjechisch eten: katův šleh”
Hoi BroeR, ik weet niet wanneer ik voor het laasts varkens- of hamlappen heb gegeten, het was in ieder geval voor ik begon met noteren wat we ’s avonds eten terug in 2008.
Ik denk dat ik het wel lekker vind met kip, en ik hoor graag binnenkort hoe de knedlíky door jou gemaakt worden. Ik ben niet zo reislustig dus verwacht niet dat ik ooit in Tsjechië kom, maar ik lees en leer graag meer over het eten!
De versie met kip is ook lekker, maar stoofvlees maakt het speciaal.