Gezien gegeten gemaakt:
kaas paprika biscuits

Gezien gegeten gemaakt:
kaas paprika biscuits

Kaas. Je kunt het eten bij het ontbijt, de lunch en het diner en ook nog eens als tussendoortje en avondsnack. En kaas maakt ook nog eens bijna alles veel lekkerder.

Er zijn alleen wel veel te veel kazen in de wereld om ze allemaal te kunnen proeven. Beetje jammer wel. Het helpt natuurlijk ook niet als je al eerder geproefde en lekker bevonden kazen in huis haalt in plaats van nieuwe te proberen. C’est la vie.

De meeste koekjes zijn zoet. In een zelfde vorm met kaas wordt het ineens een hartig hapje en noemen we ze deze keer biscuits. Met een beetje paprikapoeder voor de pit.

Nog niet opeten (voor 15 à 16 biscuits)

  • 100 gram bloem
  • 100 gram mature Cheddar kaas
  • 50 gram ongezouten koude roomboter
  • 1 eidooier
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • snufje zout

Zonder rijsmiddelen zoals bakpoeder, baking soda of gist zullen het lage biscuits blijven. Ze bollen wel iets op tijdens het bakken.

Aan het werk

Leg de Cheddar eerst een uurtje op de koudste plek in de koelkast om harder te worden. Rasp de Cheddar daarna heel fijn. Klop de eidooier los in een beker.

Zeef de bloem in een kom en voeg de in blokjes gesneden roomboter toe. Mengen met de vingertoppen tot het op broodkruimels lijkt. Meng de paprikapoeder er doorheen. Daarna losjes met de vingers de fijn geraspte kaas erdoor mengen. Losjes omdat geraspte Cheddar graag weer bij elkaar wil klonteren zonder te mengen met de bloem. Voeg de losgeklopte eidooier toe aan het deegmengsel en meng het er doorheen.

Kneed het deegmengsel met de handen tot een afgeplatte deegbal. Inpakken in plastic folie en een half uurtje in de koelkast laten rusten.

Laat het deeg daarna uit de koelkast tien minuten op temperatuur laten komen.

Verwarm de elektrische oven voor op 180 °C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een deeglap met een dikte van 4 millimeter. Met een ronde koekjessteker met een binnendiameter van 6 centimeter rondjes uit het deeg steken en deze op de bakplaat leggen. Het deegrestant opnieuw tot een bal vormen, kneden, weer uitrollen en er nieuwe deegrondjes uitsteken. Herhalen tot alle deeg op is. Met een kwastje eventueel meeverhuisd bloem van de bovenkant van de rondjes vegen.

Bak de biscuits voor 14 minuten of tot ze goudbruin zijn. Uit de oven laten afkoelen tot ze stevig zijn geworden.

Resultaat

Vederlichte, luchtige en simpel te maken goudgele kaas biscuits met een mooie bolling. Ideaal voor de lekkere trek!

Luchtdicht verpakt zijn ze kort houdbaar.

Variaties

Vervang de helft van de Cheddar door Parmigiano Reggiano.

De hoeveelheid paprika verminderen of zelfs geheel weglaten en zongedroogde tomaatjes in hele kleine stukjes gesneden toevoegen. Ook lekker met gemalen cayennepeper, chilivlokken of pimentpoeder. Met bijvoorbeeld deze variaties en in rondjes met een diameter van drie of vier centimeter is eenvoudig en snel een hartige hapjes tafel gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *