Haemul-pajeon – Koreaanse pannenkoek met lenteui, inktvis en garnalen

Haemul-pajeon – Koreaanse pannenkoek met lenteui, inktvis en garnalen

Zeevruchten, een bijna poëtische benaming voor wat in het Engels ordinair sea food heet. Het Italiaanse is nog lyrischer, frutti di mare. Het Duits, dat net als het Nederlands normaal gesproken niet uitblinkt met fraaie klanken, kent Meeresfrüchte. Gaat de Engelse term feitelijk over alles wat voor de mens eetbaar is en in de zee leeft, zowel plantaardig als dierlijk, de andere benamingen slaan vooral op schaaldieren en schelpdieren. Het woord ‘vrucht’ is misschien een beetje een eufemisme, maar duidt vooral op iets wat smaakvol is en misschien wel luxueus. Zo wordt het tenminste nu ervaren, terwijl voedsel uit de zee al sinds mensenheugenis wordt gegeten en niet per se uit luxe.

Zeevruchten kan dus uit van alles bestaan. Van coquilles en mosselen tot garnalen en inktvisringen. Van duur tot goedkoop. In de meeste bevroren zeevruchten uit de supermarkt vind je naast een verdwaalde garnaal en wat mosselen voornamelijk inktvis. Misschien nog een schelpdier, maar zeker geen coquilles. Kook je wat groter, dan loont het om zelf je combinatie van zeevruchten samen te stellen.

Ik denk dat de meeste mensen zeevruchten als zodanig eten als ze paella eten. Zo’n gerecht dat ik nog nooit gemaakt heb en misschien zelfs nooit gegeten heb. Terwijl ik toch zo liefhebber ben van rijstmaaltijden. Wie weet komt het er nog eens van.

Het maken van paella vraagt tijd, maar zeevruchten zijn heel geschikt om een snelle maaltijd mee te maken. Zelfs bevroren zeevruchten kun je snel gebruiken door ze te ontdooien onder stromend water. Iets wat bij niet te dikke vis overigens ook goed werkt.

De pajeon is een van de verschillende soorten pannenkoeken die in Korea wordt gegeten. Jeon staat voor pannenkoek en pa betekent groene ui. Bij jeon wordt het beslag doorgaans over de ingrediënten in de pan gegoten, terwijl bij het neefje buchimgae alle ingrediënten worden gemengd en vervolgens in de pan gedaan.

En oh ja, een pajeon eet je met stokjes.

Essentieel bij een pajeon is overigens een dip.

De dip

  • 2 el sojasaus light
  • 1 el water
  • 1 el rijstazijn
  • 1/3 lenteui
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl sesamzaadjes

Snij de lenteui in dunne ringetjes. Rooster de sesamzaadjes. Meng alle ingrediënten en zet klaar.

Ga nu verder met het bereiden van de pajeon.

De pajeon

De basis van een pajeon wordt gevormd door lenteui. Deze pajeon is extra gevuld met garnalen en inktvisringen, beide in grove stukken gesneden.

Goed om te weten, ik gebruik een koekenpan van 24 cm. De hoeveelheden zijn daar op afgestemd.

  • 75 gr bloem
  • 1 flinke el maizena of aardappelzetmeel
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • 125 ml water
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 3-4 lenteui
  • 100 gr garnalen en inktvisringen
  • 1 ei
  • 1 rode peper
  • 2 + 1 el arachideolie

Meng de bloem, maizena, zout, peper, uien- en knoflookpoeder.

Voeg het water toe en meng het tot een beslag.

Halveer de lenteui en snij eventueel de witte delen in de lengte doormidden.

Snij de garnalen en de inktvisringen in grove stukken, maar niet te groot.

Kluts het eitje in een kommetje. En snij tot slot de rode peper in dunne ringen.

Verhit een koekenpan met twee eetlepels olie.

Doe de lenteui in het beslag. Als de olie op temperatuur is leg je de lenteui zij aan zij in de pan.

Doe de garnalen en inktvis bij het beslag en verdeel dit over de pan.

Strooi de rode peper over de pan en giet het ei uit over het deeg.

Zet het vuur middelhoog en laat de pajeon 5-7 minuten bakken. Als de bovenkant bijna droog is, keer je de pajeon om. Ik gebruik daarvoor de deksel van mijn soeppan. Schuif de pajeon op de deksel en hou de pan omgekeerd boven de deksel en keer de pajeon in een vloeiende beweging om. Bak de pajeon nog een minuut of 3. Keer de pajeon daarna nog een keertje om en zet het vuur hoog. Bak een minuut en breng daarna de pajeon over naar een bord.

In Korea is het gebruik de pajeon met meerdere mensen te delen als voorafje. Voor de gezelligheid kun je proberen de pajeon samen in stukken te breken. Praktischer en net zo gezellig is om de pajeon in stukken te snijden.

Je kunt de saus over de pajeon sprenkelen of je kunt een stukje in de saus dippen.

Tip: gebruik een pizzasnijder om de pajeon te snijden.

2 gedachten over “Haemul-pajeon – Koreaanse pannenkoek met lenteui, inktvis en garnalen

  1. Hoi Damten, lang geleden erg moeten zoeken om Koreaanse eetstokjes te vinden, maar gelukt! Ik zie dat jij ze ook hebt. Mooi zijn ze, alleen ik gebruik ze nooit, neem voor het gemak altijd de houten stokjes. Er is niet veel waar ik echt niet van houd, maar van zeevruchten gruwel ik. Deze sla ik over, wil overigens nog steeds zo’n omelet met witte kool en lente-ui maken. Deze week een gewone boerenomelet op het menu, Turkse rode linzensoep, gebakken aardappels met sla en gisteren aten we pasata met verse tomatensaus van ovengeroosterde tomaten, uien en knoflook. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *