Halve maan pasteitjes met broccoli en Stilton

Halve maan pasteitjes met broccoli en Stilton

De voorloper van broccoli is mogelijk gecultiveerd door de Etrusken. Dat weten we niet zeker en daar kunnen mensen slecht tegen. Misschien dat daarom zo vaak wordt geschreven dat broccoli een geliefde groente was van de Romeinen. De Romeinen hebben het echter vaak alleen maar over kool, zonder verdere duiding. En als ze al (een voorloper van) broccoli aten dat was het waarschijnlijk een soort met dunne stengels, kleine blaadjes en losjes gebundelde bloemknoppen. Zoals onze bimi’s er uitzien. Die bimi’s zijn echter een moderne kruising van broccoli met kailan, een Chinese koolsoort.

Waarschijnlijker is dat ergens tijdens de lange Middeleeuwse periode op Italiaans grondgebied de broccoli zoals wij die nu kennen is ontstaan. En vanaf de 16e eeuw verspreidt de groente zich snel over Europa.

Ik pak in de winkel vaak 1 broccoli, maar broccoli is eigenlijk een meervoud woord. Het enkelvoud is het Italiaanse ‘broccolo‘ – ‘de bloeiende top’ van een kool. Misschien dat daarom de dikke stengel zo vaak wordt weggegooid? Als je de stengel echter ontdoet van de harde buitenkant en dan in kleine stukjes snijdt is die stengel prima te eten.

Pasteitjes horen eigenlijk van bladerdeeg gemaakt te worden. Dat maakt ze licht en luchtig. Maar met deze vulling is het bedoeld als een maaltijd en niet als een snack. Daarom kies ik voor pie deeg, maar dan gemaakt van volkorenmeel. Met veel Stilton voor de lekkere smaak.

Nog niet opeten

Voor 8 pasteitjes. Als hoofdmaaltijd voor 4 personen of als lichte maaltijd voor 8 personen.

Voor het deeg

  • 480 gram volkoren tarwemeel
  • 240 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 6 à 8 eetlepels koud water

Voor de vulling

  • 400 gram broccoli
  • 320 gram Blue Stilton
  • 1 ei

Aan het werk

Het deeg maken

Doe het volkorenmeel in een kom en snij de koude boter met twee messen er doorheen. Afmaken met je vingertoppen tot het een kruimelig geheel is. Meng er de eieren een voor een doorheen en voeg zoveel water toe dat het deeg samenkomt. Volkorenmeel kan dorstig zijn, het is bijna onmogelijk om van te voren precies te zeggen hoeveel eetlepels water je nodig hebt. Verpak het deeg in plastic folie en leg het minimaal een half uur in de koelkast. Voor gebruik eerst 15 minuten buiten de koelkast weer laten opwarmen.

De vulling maken

Snij de broccoli in kleine stukjes en blancheer deze twee minuten in kokend water. Laten uitlekken in een vergiet en daarna goed droog deppen.

Verdeel de broccoli en de Stilton in 8 porties.

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

De pasteitjes maken

Bebloem een werkblad. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.

Rol een stuk deeg uit tot een cirkel met een diameter van 20 centimeter. Ik neem een bord met dezelfde diameter, leg dat op het deeg en snij dan het overtollige deeg weg. Zo krijg je mooie rondjes.

Leg op de helft van het deeg een portie broccoli, maar laat de randen vrij. Verkruimel de Stilton er boven.

Kluts het ei los in een beker. Bestrijk de randen met ei en vouw het deeg dicht tot een halve maan vorm. Druk de randen goed op elkaar.

Leg het pasteitje op de bakplaat. Maak met een mes drie of meer sneden in de bovenkant zodat het vocht uit het pasteitje kan ontsnappen. Bewerk de rand zodat het er mooi uitziet.

Herhaal deze stappen voor de overige 7 stukken deeg en porties broccoli en Stilton.

Bestrijk vervolgens alle zichtbare deeg met ei, voor een mooi kleurtje straks.

Bakken in de oven voor 25 minuten.

Resultaat

In de oven wil er nog wel eens vet uit de sneden bubbelen. Meteen uit de oven de pasteitjes dan droog deppen.

De smaak van de korst van volkorenmeel contrasteert goed met de smaakvolle vulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *