Hartig taartje met graszaad, rijst en paddenstoelen

Hartig taartje met graszaad, rijst en paddenstoelen

Maar dan wel speciaal graszaad.

De moerasplant van het geslacht Zizania levert langwerpige, zwarte zaden. De bloeiende plant ziet er uit als een hoge grassoort met een open bloeiwijze, van een afstand ziet het er riet-achtig uit. Zizania groeit in rustig, ondiep water. Er zijn vier soorten en nog meer ondersoorten. Als je het eet dan is de kans groot dat je één van de drie oorspronkelijk inheemse soorten van Amerika op je bord krijgt, Zizania palustris, en dan verbouwd in Canada. De vierde soort groeit in China.

Engelse avonturiers noemden het wilde rijst of Indian rice. Het was namelijk eeuwenlang een belangrijke voedingsbron van een aantal indianenstammen die het oogsten vanuit kano’s. De Fransen noemden het folle avoine, gekke haver. Maar het is geen rijst en ook geen haver. Het is een gras. De Engelse naam is echter gebleven: we noemen de graszaden wilde rijst. Een betere en mooiere naam is manomio, zoals indianen in de Minnesota regio de zaden noemen en wat goede boon of bes kan betekenen.

Wilde rijst is sinds 1977 het officiële staatsgraan van Minnesota. De oogst is streng gereguleerd en loopt van 15 augustus tot 30 september. Het goede nieuws is dat ook wij als niet-inwoners van Minnesota mogen oogsten. Het slechte nieuws is dat wij als buitenstaanders elke dag opnieuw een licentie moeten aanvragen om van 9 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags het moeras in te kunnen gaan. Nu nog leren varen in een duo kano met een wettelijke vastgestelde maximale lengte van 5.48 meter en maximale breedte van 91 centimeter.

Gelukkig is wilde rijst ook in een aantal winkels te koop. Wilde rijst in een hartige taart, waarom niet?

Nog niet opeten

Voor het pie deeg

 • 70 gram patent bloem
 • 35 gram koude ongezouten roomboter
 • 1 à 2 eetlepels koud water
 • snufje zout
 • boter voor het beboteren van het bakblik

Voor de vulling

 • 75 gram oesterzwammen
 • 75 gram wilde rijst
 • 25 gram witte rijst
 • 60 gram fijn gerapste Gruyère kaas voor de topping
 • 2 droge zongedroogde tomaten
 • 1 ei
 • 1 knoflookteentje
 • 1 theelepel piment
 • 1 theelepel Italiaanse kruiden
 • snufje zout
 • zwarte peper

De wilde rijst moet 45 tot 60 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken. Dat betekent wilde rijst apart koken van witte rijst. Bij minder tijd door de week gebruik ik dan toch maar een mengpak van witte en wilde rijst.

Aan het werk

Pie deeg

Belangrijk is dat de boter en het water koud zijn, koelkast koud. Zeef de bloem boven een kom. Meng het snufje zout erdoorheen. Snij met 2 messen de boter in blokjes door de bloem. Daarna met de handen de boter net zo kort vermengen met de bloem totdat een kruimelig deeg ontstaat met daarin nog herkenbare stukjes boter. Dit laatste zorgt voor een lichte en luchtige korst. Net genoeg water toevoegen zodat het deeg een samenhangend geheel vormt. Snel tot een soepel deeg kneden. Plat maken en het deeg daarna in huishoudfolie minimaal een half uur tot een uur laten rusten in de koelkast.

Verwarm de hete-lucht oven voor op 190°C. Haal het deeg uit de koelkast.

De vulling

Kook de wilde rijst en de witte rijst volgens voorschrift.

Wel de zongedroogde tomaten in warm water.

Pers de knoflookteen met een knoflookpers. Maak de oesterzwammen schoon en snij de uiteinden van de steeltjes. Bak de oesterzwammen met de knoflook een paar minuten in een koekenpan in een klontje boter of een scheut olie. Blijf de oesterzwammen voorzichtig omscheppen. Leg ze op een bord en strooi er een snufje zout over heen.

Bestuif de werkplek met bloem, en rol het deeg uit tot een ronde lap met een diameter van 17 à 18 centimeter, voor gebruik in een bakblik met een diameter van 15 centimeter. Beboter de vorm, bedek de bodem met bakpapier en leg het deeg erin. Druk de randen goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de lucht weg kan tijdens het bakken.

Snij de zongedroogde tomaten in stukken. Meng de wilde en witte rijst, de piment, kruiden en door elkaar. Voeg de tomaatstukjes en de oesterzwammen toe en doe het mengsel in het bakblik. Giet het losgeklopte ei eroverheen.

Verdeel de kaas over het rijstmengsel, en bak het taartje in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Resultaat

Vegetarisch zonder groente. Lekker met koud witbier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *