Hartig taartje met witlof,
peer en blauwe kaas

Hartig taartje met witlof,
peer en blauwe kaas

Een nieuwe loot aan de Reutel reeks ‘klein hartig taartje‘. Met witlof.

Witlof is uitgevonden in Frankrijk. Al in de 17e eeuw was men daar bezig om winterse groenten in het donker te kweken. Zonder licht geen groen chlorofyl. In 1850 ontstond zo witte loof, witlof.

Witlof is een goedkope groente. Die aten we vroeger dan ook regelmatig. Dat vonden wij als kinderen niet echt geweldig. Witlof was vroeger namelijk veel bitterder dan nu. Om dat enigszins te verbloemen aten we witlof uit de oven, omwikkeld met plakken ham en bedekt met kaas. Die ham en kaas waren wel lekker … .

We aten zelfs – met tegenzin – rauwe witlof salade, met stukjes appel en een saus gebaseerd op mayonaise of slasaus. Ook al bedoeld om de bittere smaak te verbloemen. Hoe die salade ons huis is binnen gekomen? Ik geef de schuld aan de Tip.

Bitter is 1 van de 5 basissmaken die we kunnen proeven. En als je ouder wordt gaan de meeste mensen een bittere smaak meer waarderen. En dus ga je vanzelf ook weer witlof eten, ook al is die witlof door de teelt dus veel minder bitter gekweekt.

Een kleine quiche, niet met appel, maar met peer. En een blauwschimmelkaas die in de oven overeind blijft qua smaak.

Witlof bevat veel vocht. Daarom bakken we de witlof aan voor 10 minuten. Peer bevat ook veel vocht, maar dat vocht gaan we juist behouden in het taartje. Daarom stevige peren gekocht.

Nog niet opeten (voor 2 taartjes)

Voor het deeg

  • 140 gram patent bloem
  • 70 gram koude ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels koud water
  • snufje zout
  • paneermeel

Voor de vulling

  • 3 stronkjes witlof
  • 150 gram danablu 50+, of meer!
  • 2 stevige peren
  • 2 eieren
  • 8 walnoten
  • klontje roomboter
  • nootmuskaat
  • peper

Nootmuskaat is een no-brainer. Het past zowel bij witlof als bij peer.

Aan het werk

Pie deeg

Zeef de bloem boven een kom. Meng het snufje zout er doorheen. Snij met 2 messen de boter in blokjes door de bloem. Daarna met de handen de boter net zo kort vermengen met de bloem totdat een kruimelig deeg ontstaat. Dille erdoorheen mengen. Net genoeg water toevoegen zodat het deeg een samenhangend geheel vormt. Snel tot een soepel deeg kneden. Plat maken en het deeg daarna in huishoudfolie minimaal een half uur tot een uur laten rusten in de koelkast. Daarna weer op kamertemperatuur laten komen zodat het wat makkelijker uitrolt.

Verwarm de hete-lucht oven voor op 190°C.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Bestuif de werkplek met bloem, en rol het deeg uit tot een ronde lappen met een diameter van 17 à 18 centimeter, voor gebruik in een bakblik met een diameter van 15 centimeter. Beboter elke vorm, bedek de bodem met bakpapier en leg het deeg erin. Druk de randen goed aan. Je kunt het blindbakken, maar met wat paneermeel wordt de bodem ook niet zompig.

De vulling

Snij de onderkant van de witlogstronken en verwijder de buitenste bladeren van de witlof. Snij de witlofstronken in de lengte door en verwijder het binnenste stuk van de kern. De losse bladeren schoon spoelen onder stromend water.

Snij de witlof in stukjes. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak ze op matig 5 à 10 minuten. Tussentijds eventueel vrijkomend vocht afgieten. Dan nog even bakken tot de witlof bruine tinten begint te vertonen. De witlof droogdeppen en in een vergiet af laten koelen voordat het in de quiche gaat. Bestrooien met veel vers geraspte nootmuskaat.

Kraak de walnoten en vijzel deze in stukjes.

Verdeel de witlof over de deegbodem. Verdeel de helft van de walnoten over de witlof.

Schil de peertjes en snij ze in plakjes. Snij de plakjes in stukjes. Leg de stukjes peer op de witlof. Verdeel hier de rest van de walnoten over.

Klop het ei los en giet dit over de vulling. Herhalen voor het 2e taartje.

Verbrokkel de blauwschimmelkaas en verdeel deze over vulling.

Bakken in de oven voor 30 minuten.

Resultaat

Smakelijk taartje. Zachte witlof, nog steeds stevige peertjes en een blauwschimmel kaas als topping. Niets mis mee.

Voor de 2e keer in 1 week gemaakt.

3 gedachten over “Hartig taartje met witlof,
peer en blauwe kaas

  1. Haha.. ik denk ook dat ’t de TIP was! Wij aten de saladevariant met rozijnen en mandarijn!! Tegenwoordig eet ik nog wel eens witlof uit de oven met ham en wat kaassaus, maar vaker karameliseer ik witlof in de pan. Lekker bakken in wat boter, dan afblussen met scheutje water, lepel appelstroop er door roeren en peper en zout erbij, 20 min stoven vlak voor serveren vocht laten verdampen. Je taartje ziet er trouwens heerlijk uit!

    1. We hebben (maar) 1 ander gerecht met witlof. Een tar­te ta­tin van wit­lof (en walnoten) met bladerdeeg, uit de oven. Heerlijk.

      Die witlof salade komt het huis niet meer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *