Hartig taartje, simpel met
holle pasta en kaas

Hartig taartje, simpel met
holle pasta en kaas

De oorsprong van pasta met kaas wordt meestal aan Italië toegeschreven, maar waarschijnlijk werd een vorm van pasta met kaas al gegeten door de Etrusken. Desalniettemin schreef Platina, in de 12e eeuw werkzaam in de Vaticaanse bibliotheek, dat macaroni en kaas uit de keukens van Genoa en Napels stamt. Het Italiaanse kookboek Liber de Coquina, uit de 13e eeuw, bevat een recept voor lasanis. Volgens historici het eerste (beschreven) macaroni en kaas recept. Een pasta en kaas gerecht onder de naam makerouns is te vinden in het beroemde 14e eeuws Engelse kookboek Forme of Cury.

Vanaf 1769, via het kookboek The Experienced English Housekeeper van Elizabeth Raffald, wordt het recept herkenbaar in zijn moderne vorm. De latere Amerikaanse president Thomas Jefferson krijgt veel credit voor het populair maken van macaroni in Amerika rond 1800. Terwijl hij in 1787 in Noord-Italië was maakte hij zelfs een schets voor een maccaroni (met 2 c’s) machine waarmee macaroni of pasta kan worden gemaakt.

Macaroni met kaas werd al snel zo populair in Amerika dat het sinds 1937 verkrijgbaar is in een alles-in-1 doos: gedroogde macaroni en iets dat blijkbaar door moet gaan voor kaas, maar dan in poeder- of vloeibare vorm. Alleen al in het eerste jaar werden van die doos naar verluidt 8 miljoen exemplaren verkocht. Dat was nog maar het begin want aan het begin van deze eeuw deed de Angelsaksische wereld er nog maar 8 dagen over om die 8 miljoen dozen te kopen.

Met iets meer aandacht en betere ingrediënten smaakt het veel lekkerder.

Een hartig taartje met holle pasta en kaas.

Nog niet opeten (hoeveelheden voor 1 persoon)

Voor het pie deeg

 • 70 gram patent bloem
 • 35 gram koude ongezouten roomboter
 • 1 à 2 eetlepels koud water
 • snufje zout
 • 1 theelepel gedroogde oregano

Voor de vulling

 • 125 gram perline (lumache) pasta (zonder vulling)
 • 75 gram spekreepjes
 • 125 gram ricotta kaas
 • 6 zwarte olijven, in kleine stukjes
 • 1 ei
 • zwarte peper

Voor de topping

 • 60 gram grof gerapste Gruyère kaas

Aan het werk

Pie deeg

De boter en het water moeten koelkast koud zijn. Zeef de bloem boven een kom. Meng het snufje zout er doorheen. Oregano erdoor mengen. Snij met 2 messen de boter in blokjes door de bloem. Daarna met de handen de boter net zo kort vermengen met de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat met daarin nog herkenbare stukjes boter. Dit laatste zorgt voor een lichte en luchtige korst. Net genoeg water toevoegen zodat het deeg een samenhangend geheel vormt. Snel tot een soepel deeg kneden. Plat maken en het deeg daarna in plastic folie minimaal een half uur laten rusten in de koelkast.

De vulling

Tijdens het opwarmen van de oven kan je de vulling prepareren.

Verwarm de hete-lucht oven voor op 190°C. Haal het deeg uit de koelkast.

Kook de pasta volgens voorschrift.

Bak de spek in een koekenpan in een klontje boter. Nog lekkerder: bak een speklapje uit en snij die vervolgens in kleine reepjes.

Bestuif de werkplek met bloem, en rol het deeg uit tot een ronde lap met een diameter van 17 à 18 centimeter, voor gebruik in een bakblik met een diameter van 15 centimeter. Beboter de vorm, bedek de bodem met bakpapier en leg het deeg erin. Druk de randen goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de lucht weg kan tijdens het bakken.

Meng de pasta, de spekreepjes, de ricotta en de olijven door elkaar en stort het in het bakblik. Klop het ei los met wat gemalen peper en giet het in het bakblik. Verdeel de Gruyère kaas over de top, en bak het taartje in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Resultaat

Hoezo comfortfood, het is gewoon lekker.

Variatie

Het zie er heel anders uit als je een volgorde foutje maakt.

Het ei vergeten. Zat al wel in een beker om losgeklopt te worden. Het taartje was bedekt met kaas en in de oven gestopt. Tijdens het opruimen van het aanrecht kwam ik het ei tegen. Snel naar de oven teruggegaan, maar de kaas was door de hoge temperatuur al gesmolten en was bezig een ondoordringbare laag te vormen. Het ei toch maar voorzichtig over de kaas verdeeld en het geheel weer teruggeschoven de oven in. Hartig taartje met ei bovenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *