Hartige palmiers:
borrelhapjes uit de oven

Hartige palmiers:
borrelhapjes uit de oven

Binnen een uurtje warme hartige hapjes op tafel. En de koelkast en de oven doen bijna al het werk. Het enige dat je in huis moet hebben is bladerdeeg. Zonder bladerdeeg geen palmiers. Een rol vers bladerdeeg of van die vierkante plakken bladerdeeg uit de diepvries. Het verschil bij gebruik van deze soorten bladerdeeg is de grootte van de resulterende palmiers.

Palmiers zijn van oorsprong zoete Franse koekjes in een vlinder vorm. Palmier is Frans voor palmboom, maar het zoete hapje van suiker en bladerdeeg is ook wel bekend onder de namen palmhart, varkensoor, olifantsoor, Frans hart en schoenzool. Zo veel namen betekent dat de vorm niet precies te beschrijven is. Het blijven daarmee palmiers.

Het bladerdeeg is een must, de suiker skippen we, en de kaas en de passata zijn standaard in huis.

Nog niet opeten (voor ± 40 palmiers)

  • 1 rol bladerdeeg van 40 x 24 centimeter
  • 50 gram passata saus
  • 100 gram Cheddar kaas
  • piment

Aan het werk

Rasp de Cheddar kaas.

Strooi wat bloem op het werkblad. Rol het bladerdeeg uit.

Smeer het bladerdeeg in met een hele dunne laag passata. Laat een halve centimeter aan de buitenranden vrij.

Verdeel de geraspte Cheddar over de passata. Strooi een beetje piment over de Cheddar kaas.

Rol de helft van het bladerdeeg in de lengte richting strak op tot aan het midden. Rol de andere helft van het bladerdeeg ook strak op tot aan het midden.

Verpakken in plastic folie en minstens een half uur in het koudste deel van de koelkast leggen. Hoe kouder de rol, hoe makkelijker snijdbaar.

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

En dan het lastigste van het hele recept: snijden. De klassieke Franse palmiers koekjes worden dun gesneden, pakweg 6 millimeter dik. Dat is op zich ook een goede maat voor de hartige palmiers, maar ik snij ze iets dikker. En dat gaat het beste als het deeg goed koud is.

Neem een scherp mes en snij de rol in plakken van 1 centimeter dik. Leg de plakken op de bakplaat.

Bakken in de oven voor 20 tot 25 minuten of tot het deeg de kleur heeft die je wilt.

Resultaat

Succes verzekerd aan de borreltafel of als vervanging van een broodlunch. Koud ook lekker bij een picknick, maar dat doen we in een ander jaargetijde.

Variaties

Ook lekker met een vulling van pijnboompitten, kaas en pesto van basilicumblaadjes, of met feta, stukjes zongedroogde tomaten en pesto van paprika’s en pepertjes.

Uiteraard ook geprobeerd met in stukjes gesneden mozzarella. Wel erg lekker, maar niet toonbaar aan het publiek: de mozzarella smelt eruit.

De palmiers krijgen een andere vorm als je het bladerdeeg niet oprolt, maar naar in de lengte naar binnen vouwt. Het deeg dan weer insmeren met passata en nogmaals in de lengte vouwen voordat je het in stukken snijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *