Tomatentaart met beschuitbodem

Tomatentaart met beschuitbodem

Er zijn van die maaltijden die je regelmatig maakt. Zo ook deze hartige taart. Vooral door de bodem omdat deze nu eens niet van deeg is. Beschuitbodems kom je regelmatig tegen in zoete taarten maar deze taart bewijst dat ze ook prima passen in een hartige taart. Een bodem van beschuit en tomaten. Dat idee heb ik vele jaren geleden ergens opgedoken en ik gebruik het nog steeds.

Ook de vulling bevat tomaten. Vandaar tomatentaart. Opbouwen in laagjes, in de oven en dan lekker eten.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 10 volkoren beschuiten
  • 4 pomodori tomaten
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 4 sjalotten
  • 1 flinke eetlepel shoarmakruiden
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 30 gram ongezouten boter

Aan het werk (45 + 35 minuten)

Voor bovenstaande hoeveelheden is een ronde schaal of een bakblik met een diameter van 24 centimeter of een rechthoekige schaal van 17 x 27 centimeter nodig. Beboter de schaal licht.

Beschuit / tomaten bodem

Laat de inhoud van het blik tomaten uitlekken in een zeef boven een kom. Prik de gepelde tomaten goed lek om zo veel mogelijk vocht vrij te laten komen. Het opgevangen vocht wordt deel van de bodem. Het restant van de gepelde tomaten gaat bij het gehaktmengsel.

Laat in een koekenpan de boter zachtjes smelten zonder dat het gaat koken. Verkruimel boven de kom met tomatenvocht alle beschuiten fijn en voeg de gesmolten boter toe. Goed mengen tot een consistente droge maar enigszins plakkerige massa ontstaat. Deze massa in de schaal doen en met de bolle kant van een warme lepel verdelen over de bodem en goed aandrukken. Zet de ovenschaal minstens 30 minuten op de koudste plek in de koelkast. In deze 30 minuten kan de vulling gemaakt worden.

Vulling

In een koekenpan het gehakt gaar rullen in ongeveer 5 minuten. Als het gehakt gaar is de shoarmakruiden toevoegen en goed mengen. Doe er het restant van de gepelde tomaten bij. Snij de pomodori tomaten in kleine stukjes en voeg dit aan het gehaktmengsel toe. Laat dit geheel zachtjes pruttelen totdat het vocht is verdampt. De tijd hangt natuurlijk af van de hoeveelheid vocht, maar het kan zomaar 20 minuten duren.

Als het gehakt-tomaten mengsel mooi droog is gekookt gaat het meteen de ovenschaal in. Dus ik time de volgende stappen zó dat alles op hetzelfde moment klaar is.

Verwarm de hetelucht oven voor op 200°C.

Breng water aan de kook. Champignons blijven drijven, een laag water is genoeg. Maak de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij het laatste stukje van de steeltjes af. Zodra het water kookt de champignons er in doen.

Dit is het moment om de taartbodem uit de koelkast te halen.

5 Minuten zachtjes laten koken, maar maximaal tot de champignons lijken te gaan krimpen. Afspoelen onder koud water in een vergiet en goed uit laten lekken. Daarna de champignons in tweeën snijden.

Ondertussen de sjalotten in grove stukken snijden en in een koekenpan in een paar minuten fruiten in een klein beetje olie of boter.

De laagjes van de taart

Leg eerst de gefruite sjalotjes op de beschuitbodem. Verdeel vervolgens het gehaktmengsel daar overheen. De kastanjechampignons er boven op leggen. En als laatste de geraspte kaas erover strooien.

Zet de schaal in de oven en bak hem in ongeveer 35 minuten af.

Variaties

Direct serveren met sperziebonen of haricot vert.

De kastanjechampignons kan je bakken of koken. Bij gebruik van andere paddenstoelen(mengsels) werkt bakken beter dan koken.

Dit is overigens één van de weinige hartige recepten die ik ken waar knoflook afbreuk doet aan de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *