Hete makreel

Hete makreel

Het oorspronkelijke recept is afkomstig van een voormalig collega die het had afgekeken van zijn Indonesische schoonmoeder. Stiekem meegekeken over haar schouder als het ware. Je kunt de verhoudingen van de ingrediënten aanpassen naar voorkeur zoals ik ook heb gedaan. Bijvoorbeeld meer of meer knoflook of meer of minder sambal. In het geval van meer sambal is het een uitstekend hulpmiddel bij verkoudheid en bovendien lekkerder dan een stoombadje.
Het is ontzettend lekker met rijst en boontjes, maar het is ook heerlijk op een wit broodje. Het is bovendien ideaal traktatie-eten. Leg wat van de makreel in het midden van een (soft) tortilla, rol het op, verpak het in aluminiumfolie en neem het mee naar kantoor. Je kunt het uiteraard ook voor sologebruik meenemen, maar beter is het aan je directe collega’s uit te delen zodat je elkaar niet ruikt ;-)
En als je het maakt, dan is het beter buiten de was drogen…

Men neme:

  • 3 tn knoflook
  • 1 ui
  • 2 gestoomde makrelen
  • 2-4 el sambal
  • 2-3 el ketjap

Snij de knoflook en ui fijn.

Pluk het vlees uit de makrelen en verwijder zoveel mogelijk graten. Als er wat blijft zitten, is dat niet erg, want de graten kun je tijdens het bakken nog makkelijk verwijderen.

Bak de knoflook met de ui glazig en voeg vervolgens de sambal toe. Bak deze even goed mee en voeg dan de hompen vis toe. Je hoeft geen extra olie toe te voegen, want de vis is vet genoeg van zichzelf. Wel is het belangrijk dat je blijft roeren. Je zult merken dat de vis langzaam droogbakt en dat daarbij achtergebleven graatjes makkelijk te verwijderen zijn. Blijf vervolgens de vis op zacht vuur bakken  en schep de vis regelmatig om tegen aanbakken. Blijf alert op graatjes.

Als de vis na 30 minuten goed droog gebakken is, voeg je de ketjap toe. Meng het weer goed en laat het nog een aantal minuten op zacht vuur doorbakken. Gebruik je geen ketjap van ABC, dan zou je nog wat rietsuiker kunnen toevoegen voor een zoetje als tegenhanger voor de sambal.

Serveer het warm met rijst of laat het afkoelen voor op een broodje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *