
Hetzelfde en toch anders: Dorchester Scone Ring
Meestal eten we scones als losse broodjes. Maar in Dorchester, in Zuid-Engeland niet ver van het Kanaal, daar hebben ze een andere traditie. Ze bakken en/of bakten ze in een ring.
De oorsprong van deze ring van scones is echter zeer vaag en in Engeland heb ik er ook nooit van gehoord. In Frankrijk wel. Daar kennen ze een ring van 8 gougères, puffs van kookdeeg, meestal in de kaas uitvoering. Zouden ze het idee daarvan hebben overgenomen?
Bestaan Dorchester scone rings echt? En zo ja, is die scone ring daar wel echt een traditie?
Het idee is echter leuk genoeg. Maken dus.
Anders dan gewone scones wordt het gemaakt van wholewheat flour, wat wij volkoren(tarwe)meel noemen.
Nog niet opeten
Voor de scone ring
- 250 gram volkorenmeel
- 70 gram ongezouten koude roomboter
- 120 gram Cheddar kaas
- 200 milliliter koude melk
- 1 theelepel Engelse mosterdpoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Dit is net aan genoeg voor drie scone ringen. Je kunt alles afmeten voor één scone ring, maar dan is er wel heel weinig om te maken en te eten.
Dit keer zeer oude Cheddar met een kleurtje uitgekozen.
Voor de topping
- 1 ei
- 2 theelepels maanzaad
- 20 gram Cheddar kaas
Extra nodig is een ronde koekjessteker met een diameter van 5 centimeter.
Aan het werk
Verwarm de elektrische oven voor op 200°C en leg bakpapier op een bakplaat.
Rasp de Cheddar grof. Reserveer een 20 gram voor de topping.
Zeef de volkorenmeel boven een kom. Wat in de zeef achterblijft los maken en ook in de kom doen. Meng er de zout en de mosterdpoeder doorheen. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het deeg op broodkruimels lijkt. Meng er nu de Cheddar kaas doorheen. Doe er dan zoveel melk bij, al roerend met een vork of mes, tot er een zacht en plooibaar deeg ontstaat. Lang niet altijd is alle melk nodig.
Rol het deeg uit tot het net iets hoger is dan een centimeter. Steek er rondjes uit met een diameter van 5 centimeter. Het deeg weer samenbrengen en nog eens rondjes uitsteken. Als het goed is zijn er nu 24 even grote rondjes.
Maak van elke 8 rondjes deeg op de bakplaat een kring. Elk stuk deeg overlapt één naastgelegen stukje deeg een beetje: een scone ring.
Klop het ei los. Met een kwastje al het zichtbare deeg insmeren. Strooi er dan het maanzaad over en vervolgens het restje kaas.
In de oven bakken voor 20 minuten.
Resultaat
In zijn geheel op tafel zetten, natuurlijk.
De scones breken makkelijk van elkaar los. Anders dan bij andere scones zijn ze zonder roomboter of beleg te eten.