
Hobak buchimgae – Koreaanse pannenkoek met courgette
De Koreanen hebben verschillende soorten (gevulde) pannenkoek. De meest rudimentaire vorm is wel de baechujeon, een pannenkoek met Chinese kool. Hoewel je nauwelijks van een pannenkoek kunt spreken, zoals de medeblogger verbaasd opmerkte. Maar met een beslag, net als onze pannenkoeken en wie lust die nou niet? Ieder kind groeit er mee op. Op zaterdag bakte onze moeder een flinke stapel pannenkoeken met spek en als het beslag bijna op was voor ieder een pannenkoek met kaas. Schenkstroop bestond nog niet. Er stond een kartonnen beker van Van Gilse op tafel en met een mes lepelde je daar de stroop uit.
Een enkele keer waren er ook pannenkoeken met rozijnen, maar die werden vooral door onze moeder zelf gegeten. Misschien een herinnering aan haar eigen jeugd. Ik vond het niks. Overigens hou ik nog steeds niet van te zoet eten. Reden dat je hier weinig desserts van mijn hand zult vinden.
Pannenkoeken leerde ik bakken op de middelbare school tijdens de kooklessen in de brugklas. Gek genoeg waren die lessen er in de latere jaren niet meer tegen de tijd dat je ze nodig ging hebben. Die kooklessen waren in de fabriekshallen van de voormalige Stegeman fabriek. Tja, een hoge hal en pannenkoeken… De kunst was de pannenkoek zo hoog mogelijk te gooien en weer in de pan te krijgen. Het plafond haalde echter niemand, dat was echt te hoog.
Het flippen van pannenkoeken is vooral handig met Nederlandse pannenkoeken. En dan moeten ze vooral niet te groot zijn. Ook voor de okonomiyaki is het niet aan te raden. Het omdraaien daarvan moet met enig beleid. Net zoals bij de Koreaanse buchimgae. Ik gebruik daarvoor een platte deksel die even groot is als de koekenpan. Toegegeven, dat doe ik voor mijn Nederlandse pannenkoeken ook. Tenzij ik kleuterpubliek heb. Die willen altijd geflipte pannenkoeken.
Maar buchimgae? Ja, een pannenkoek gevuld met bijvoorbeeld kimchi of courgette. Bij voorkeur te eten met stokjes. Hij doet in eerste instantie wellicht wat denken aan de okonomiyaki, maar dat is het niet. Zo wordt de buchimgae niet extravagant belegd. Deze buchimgae lijken vooral erg op de Turkse courgettepannenkoekjes (mücver) die ik – freestyle – regelmatig maak. Maar in plaats van lenteui wordt gewone ui gebruikt en voor de knisperigheid wordt maizena toegevoegd aan de bloem. Wat het extra lekker maakt is het sausje waar je de pannenkoekjes in dipt.
Je kunt kleine pannenkoekjes maken of een grote waar je met je stokjes dan een stukje vanaf breekt. Uiteraard kun je voor het gemak de grote versie ook voorsnijden met een pizzasnijder.
De dip
- 2 el sojasaus light
- 1 el water
- 1 el rijstazijn
- 1/3 lenteui
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl sesamzaadjes
Snij de lenteui in dunne ringetjes. Rooster de sesamzaadjes. Meng alle ingrediënten en zet klaar.
De buchimgae
- 1 courgette
- 1 kleine ui
- 3-4 el bloem
- 3 el maizena
- 1-2 groene pepers (optioneel)
- 1 ei
Snij de courgette in smalle reepjes, zo groot als een lucifer. Besprenkel met wat zout en laat een kwartiertje staan. Knijp daarna het vocht uit de courgette, maar bewaar het vocht.
Halveer de ui en snij in smalle halve ringen. Snij de peper in smalle reepjes, even groot als de courgette. Meng de ui en peper vervolgens door de courgette.
Zeef de bloem en maizena en voeg in delen door de courgette. Voeg het uitgeknepen vocht toen en daarna het ei. Als het goed is heb je nu een heel stevig beslag wat nauwelijks vloeibaar is. Dat is goed.
Nu kun je kleine pannenkoekjes maken van met een doorsnede van zo’n 8 cm of proberen twee dunne pannenkoeken te maken of een dikkere versie. Ben je in groter gezelschap, dan zou ik veel kleine pannenkoekjes maken. Hou ze intussen warm terwijl je al het beslag opmaakt. Ik doe meestal de dikkere versie, die kun je makkelijk en gezellig delen met zijn tweeën.
Verhit de olie en schep het beslag in de koekenpan en verdeel het met de achterkant van een lepel over de pan. Zet het vuur middelhoog en laat de pannenkoek zo’n 3 minuten bakken. Als de bovenkant droog begint te worden draai je de pannenkoek met hulp van een deksel om. Voeg nog een beetje olie toe zodat de pannenkoek mooi bruin bakt. Bak nog eens 3 minuten.
Zet het vuur hoog en draai de pannenkoek nog een keertje op en bak een minuut.
Serveer direct.
Eén gedachte over “ Hobak buchimgae – Koreaanse pannenkoek met courgette”
Hoi, deze lijken me erg lekker, zeker met die dip erbij! De keukenstroop van Van Gilse stond bij ons ook op tafel, voor de pannenkoeken maar mijn vader at (en eet) het ook op brood met boter. Ik vond rozijnen en appel altijd lekker, en naast stroop vond ik jam, vooral abrikozenjam, of kristalsuiker met kaneel ook lekker op mijn pannenkoek.