Hollandsche rode curry soep met visballetjes

Hollandsche rode curry soep met visballetjes

Koken gaat om wat je lekker vindt. En ik vind een hoop lekker … Mijn voorkeur gaat doorgaans uit naar de Aziatische keuken, maar maak net zo lief iets uit Mexico, de V.S. (niet alles!) of Suriname. Hoewel ik toegeef dat de kans dat een Surinaams gerecht zijn oorsprong heeft in Azië vrij groot is.

Over het algemeen vind ik het leuk om dichtbij het oorspronkelijke recept te blijven en smaken te ontdekken die we hier niet gewoon zijn. Dat zorgt overigens wel eens voor uitdagingen als het gaat om de juiste ingrediënten. Niet alleen bij sommige Aziatische recepten, maar eigenlijk nog meer bij Mexicaanse recepten. Het is echter ook leuk om je eigen gang te gaan.

Met een beetje kruiderij kan je je soep bijvoorbeeld behoorlijk pimpen. Neem nu de oerhollandse groentesoep. Op zich overigens al een smakelijke soep, maar met een eenvoudige twist verras je de eters. Het enige wat je nodig hebt is Thaise rode currypasta en visballetjes.

Optie 1 is de currypasta bij de toko kopen. Binnen 30 minuten heb je de soep op tafel staan.

Optie 2 is de currypasta zelf maken. Dat is de eerste keer een klein beetje werk, maar je voorraad bewaar je in porties in de vriezer. Zo maak je in het vervolg zelf snel en makkelijk je curry’s. Of je soep dus. De visballetjes kun je uiteraard ook zelf maken, maar ik geef toe dat het gemakkelijk is ze uit de vriezer bij de toko te vissen.

Het eerste deel van dit recept kun je overslaan als je zelf al een currypasta hebt, zelfgemaakt of uit de winkel.

En soepgroente kun je natuurlijk zelf samenstellen, maar soms is makkelijk ook fijn als je weinig tijd hebt. Neem dan verse soepgroente van de groenteboer of uit de diepvries. Meestal voeg ik nog een restje groente toe dat ik toch heb liggen. Zoals nu een prei.

Voor de currypasta

  • 15-20 gedroogde chili’s, zonder zaadjes en in stukken gescheurd
  • 1 stengel citroengras
  • 3-4 cm laos
  • 5 tn knoflook
  • 1 el Thaise garnalenpasta in olie (toko)
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 gemalen komijnzaad
  • 1 el gehakt koriander (blad, stengel, wortel)
  • 3 sjalotten
  • 1 tl limoenzest
  •  water

Week de chili’s in lauw water. Bewaar wat van het water.

Snij het harde kontje van de citroengras en verwijder de onderste harde bladeren. Snij de citroengras vervolgens in ringen.

Rasp de laos.

Hak de sjaloten grof.

Doe alle ingrediënten in een blender en maak er een pasta van. Voeg 2-3 eetlepels weekwater toe, zodat de pasta wat soepeler wordt.

Gebruik 2 eetlepels currypasta voor je soep, afhankelijk hoe heet je het wilt hebben.

Vries de resterende currypasta in met behulp van een ijsblokjeshouder.

De soep

  • 1 el + 3 el arachideolie
  • 2 à 3 blokjes of 2 el rode currypasta
  • 3 liter warm water
  • 400 gr fijne soepgroente
  • 1 prei
  • 200 gr visballetjes

Ontdooi de visballetjes in de verpakking in een bak water.

Verwarm 1 eetlepel olie in een soeppan en bak de currypasta even aan. Voeg het water toe en breng het aan de kook. Laat het vijf minuten met de deksel op de pan koken.

Snij intussen de prei fijn.

Voeg de soepgroenten toe aan de soep en laat het geheel een minuut of 6 koken.

Tot slot bak je de visballetjes in een beetje olie goudbruin. Blijf ze omroeren. Ze zijn klaar als ze iets groter zijn geworden.

Serveer de soep dampend heet en leg in elke kom wat visballetjes.

 

2 gedachten over “Hollandsche rode curry soep met visballetjes

  1. Hi Damten, ik ben het helemaal met je eens, koken gaat om wat je lekker vindt. Ook wij eten graag uit verschillende landen. En wat valt er dan nog veel te ontdekken! Soep is ook zo’n gerecht wat altijd kan en overal ter wereld wordt gegeten. Ik vind visballetjes niet lekker, maar stukjes kip of tofu wel en lijkt me ook een prima toevoeging. Wij eten vanavond een volledig zelfgemaakt Hollandse groentesoep met balletjes. Voor deze week staat er een Thaise groene curry op het menu, ook helemaal zelf gefabriceerd. En verder nog gekarameliseerde witlof, rösti met sla en een gepocheerd ei, kipsaté met gewokte groente en noedels. Kan me nu al op alle maaltijden verheugen!

    1. Kip of tofu zou inderdaad ook kunnen. Smakelijk eten alvast de komende week 😉
      Als lunch eet ik nog een restje soep, maar voor het avondeten moeten we nog maar eens zien wat er op tafel komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *