
Home-made burger met tamarillo-salsa
Ik zag ze staan in de folder en ik wist het meteen, die moest ik hebben! Tamarillo’s. Ook wel boomtomaat genoemd. Vooral ook omdat ik zeker wist dat ze niet naar tomaat smaakten, stond ik nog geen uur later voor het schap met exotisch fruit. De vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar kwam via Azië terecht in Nieuw-Zeeland. Daar kreeg het in 1967 de naam Tamarillo, omdat de oude naam ‘boomtomaat’ voor teveel verwarring zorgde. Er zijn gele en rode varianten. En de naam zou komen van ‘Tama’, wat in de Maori-taal leiderschap betekent en ‘amarillo’ wat geel betekent in het Spaans. Niets geen idyllisch Zuid-Amerikaanse vruchtje, gewoon platte commercie. Wel lekker, dat dan weer wel.
Voor de burgers, goed voor 3 stuks:
- 300 ons rundergehakt of half-om-half
- 2 tn knoflook, fijn gesnipperd
- 1 tl pimenton de la vera (gerookt paprikapoeder)
- 1 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen koriander
- 1 klein ei (M)
- panko
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg net genoeg panko toe zodat het mengsel niet meer al te vochtig is.
Verdeel het gehakt in 3 delen en vorm van elk deel een platte schijf. Met de hand of met een hamburgerpers. Zet het voor minimaal 60 minuten in de koelkast.
Intussen maak je de salsa, want deze moet ook een uurtje rustig staan.
- 2 tamarillo’s
- 1 halve rode ui, fijn gesnipperd
- 1 halve rode ui, in dunne ringen
- 1 halve rode peper, fijn gesnipperd
- 1 el mable syrup
- handje verse koriander, grof gesneden
- flink verse zwarte peper
Lepel de tamarillo’s leeg en snij het vruchtvlees klein. Meng alle ingrediënten in een kom en laat het een uurtje marineren.
Als de tijd verstreken is en je geduld op, verhit je een grillpan flink op het vuur. Leg de burger er in en bestrooi ze naar voorkeur met peper en zout. Wacht totdat de onderkant dicht geschroeid is. Draai de burgers daarna om en herhaal dit een aantal keer, totdat de burgers bruin en gaar zijn. Druk de burgers niet aan, want dan druk je het vocht er uit. Je kunt de gaarheid controleren door zachtjes op de burger te drukken met een vinger. Is het vlees nog zacht, dan is de burger nog niet gaar. Geeft de burger wat weerstand, dan is hij klaar. Vergelijk het met de bal onder de duim in je hand. Vertrouw je het niet, dan snij je één van de burgers doormidden.
Laat de burgers in ieder geval geen eeuwigheid op het vuur staan, want dan verliezen ze de kenmerkende sappigheid van een lekker burger.
Broodje naar keuze beleggen met ui-ringen, hamburger en bovenop de salsa. Resultaat is een verrassend frisse en sappige burger. Ook lekker met twee plakjes Comté…