Hong Shao Rou – het favoriete maal van Mao

Hong Shao Rou – het favoriete maal van Mao

Wij van Reutel houden van boeken. En we houden van eten. Boeken over eten doen het bij ons ook goed, dus niet zozeer kookboeken. Tenzij die recepten gebracht worden met een verhaal. Want laten we wel wezen, er verschijnen tegenwoordig eindeloze stapels kookboeken. Vaak niet meer dan een verzameling recepten en bijna even zo vaak een bepaald dieet volgend. De enige uitzondering die ik zelf maak is voor boeken met traditionele recepten. Ik wil namelijk graag een beetje weten van de basis.

Kookboeken zijn dus big business. Als mediapersoonlijkheid tel je volgens mij niet meer als je geen kookboek heb uitgebracht. Ik gok dat die boeken in 99% van de gevallen overigens niet zijn geschreven door de persoon in kwestie, maar door een slim marketingteam. Ons voordeel is dat we al die mediapersoonlijkheden dan weer niet kennen en daarvoor dankbaar verstoken blijven van ‘de lekkerste recepten’. Nee, boeken over eten zijn veel interessanter en leuker. Hoe eigenaardig de onderwerpen ook kunnen zijn.

Een van de curiosa in mijn eigen verzameling is Dictators’ Dinners – A bad taste guide to entertaining tyrants. Nu mag je mij van slechte smaak betichten, maar in dit geval doet de schrijver dat zelf al in de ondertitel. De favoriete recepten van mensen die verantwoordelijk zijn voor de verschrikkelijkste dingen. Een soort van macabere nieuwsgierigheid leidt dan tot een boek als dit. Een fatsoenlijke verantwoording ontbreekt echter. En niet alle favoriete recepten kunnen dus met zekerheid worden vastgesteld. Maar het was een bijzonder verjaardagskado en een mooie aanvulling voor de verzameling.

Zo kwam ik erachter dat Hong Shao Rou een van de favoriete gerechten was van Mao Zedong. Erich Honecker at graag casselerrib met zuurkool en Pol Pot een Khmer vissalade. Naar verluidt.

Hong Shao Rou is ultiem troosteten of comfortfood. Lekker in de winter, maar ook als onderdeel van een feestmaaltijd. En heel makkelijk te maken met weinig ingrediënten. Het succes zit in de smaak en de bijzondere textuur van het vlees.

Let op. Voor dit gerecht heb je buikspek mét zwoerd nodig. Het zwoerd, het vel, zorgt dat het vlees bij elkaar blijft.

Voor 6 personen.

  • 1,5 kilo buikspek met zwoerd
  • 100 ml arachideolie
  • 100 gr suiker (of rock sugar)
  • 3 el shaoxing
  • 2 steranijs
  • 1 stuk cassia of kaneel
  • 5 gedroogde chillies
  • 3 el sojasaus light
  • 2 el sojasaus dark
  • Water

Breng een pan water aan de kook en voeg het buikspek toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal het vlees daarna uit de pan en laat het licht afkoelen.

Snij het vlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter.

Verhit de olie in een wok of braadpan en laat hierin de suiker smelten.

Voeg het vlees toe en voeg alle ingrediënten toe en zorg dat het geheel net onder water staat.

Breng aan de kook en laat een uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe het vlees om.

Haal het vlees uit de pan als het gaat is en laat de saus onder hoog vuur indikken.

Voeg het vlees vervolgens weer toe aan de pan. Bedek het goed met de saus en serveer.

Verwijder eventueel de steranijs, de cassia en de chillies.

Bestrooi eventueel met fijngesneden lenteui.

Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *