Ierse jambon,
het ideale anti-kater recept

Ierse jambon,
het ideale anti-kater recept

Volgens de Ieren zelf dan. En dat maakt de jambon tot een ontbijtgerecht. Je vindt ze ook in benzinepompwinkels, buurtwinkels en kleine en grote supermarkten. En daardoor is het op het Ierse eiland ook zeer geschikt voor de trek rond 11.00 uur, elevenses, vooral als het de avond ervoor een beetje later is geworden. Bij ons is dat koffietijd, bij de Engelsen thee-met-koekjes tijd, bij Hobbits de tijd voor een maaltijd tussen het tweede ontbijt en de lunch, en in Amerika, in de eerste helft van de 19e eeuw, de tijd om aan de whiskey te beginnen.

Maar bij (een deel van) de Ieren blijkbaar ook de tijd voor een antikaterhapje. Jambon is natuurlijk gewoon Frans voor ham, maar dat is maar 1 van de ingrediënten. De anderen zijn bladerdeeg, kaas en ei. Wij hebben jambon in onze Engelse jaren nooit gezien in de Engelse winkels. Maar het is wel een van de populairste hartige snacks op het Ierse eiland, die jambon. Er is zelf een Iers liedje over deze snack, op de melodie van Jammin’ van Bob Marley & The Wailers. Maar ik kan niet schrijven dat het van dezelfde kwaliteit is.

Je krijgt een Dubliner jambon als je Dubliner cheese gebruikt. Dan denk je dat je kaas koopt die is gemaakt in Dublin, in de Republiek Ierland, een stad die vrijwel halverwege aan de oostkust van het Ierse eiland ligt. Maar Dubliner kaas wordt verrassend genoeg gemaakt in Cork, in het diepe zuiden van de Republiek Ierland. De Britse en Ierse Eilanden, je krijgt er geen vat op. Zij zelf ook niet, gezien de Brexit perikelen. Gelukkig houden lekkere gerechten geen rekening met internationale grenzen.

Irish Jambon uit de oven.

Er zijn minstens 3 manieren waarop de Ieren jambon maken. De 1e manier is om alleen kaas, ham en bladerdeeg te gebruiken. De 2e manier mengt de kaas en ham door een dikke, weer afgekoelde, béchamelsaus, gemaakt van boter, bloem en melk. De 3e manier mengt de kaas en ham door een klein aantal eieren, zodat een dikke smurrie ontstaat. Standaard is om altijd het deeg in te smeren met een eidooier of losgeklopt ei voordat het de oven ingaat.

Niet elke hap hoeft naar ei te smaken en een béchamelsaus klinkt a priori niet echt aantrekkelijk in jambon. Dat laat maar 1 manier over: een gulle vulling van kaas en ham.

Nog niet opeten

  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg of een rol bladerdeeg van 24 x 40 centimeter
  • 100 gram hamblokjes (6 eetlepels)
  • 100 gram Dubliner cheese
  • 1 eidooier

Dubliner cheese (minstens 12 maanden gerijpt) schijnt ooit te zijn bedacht om een combinatie te krijgen van de pittige smaak van een gerijpte Cheddar en de boterachtige en zoete bijsmaak van Parmezaanse kaas. Ook heeft de kaas een nootachtige smaak zoals ook Parmezaanse kaas en Gruyère hebben. Kan je geen Dubliner cheese vinden, dan neem je gewoon een combinatie van die andere kazen. Kan je het wel vinden, dan is het ook een ideale partner van Guinness bier, ‘s avonds.

Een alternatief voor Dubliner cheese is daarmee:

  • 70 gram Gruyère
  • 30 gram Parmezaanse kaas

Aan het werk (5 + 20 minuten)

Verwarm de oven voor op 200°C of neem de oventemperatuur die op de bladerdeegverpakking staat. Leg bakpapier op een bakplaat.

Als je een rol verse bladerdeeg gebruikt, snij er dan 6 plakken van 12 x 12 centimeter uit. Het restant aan deeg, opgerold als ware het croissantjes, straks meebakken. Als je diepvriesdeeg gebruikt de plakjes eerst in ongeveer 10 minuten laten ontdooien.

Rasp de kazen.

Leg de plakjes deeg op de bakplaat. Leg eerst de Gruyère en dan de Parmezaanse kaas in het midden van de deegplakken. Als je denkt dat er genoeg op ligt, dan nog meer kaas erop leggen. Leg op elk hoopje kaas een volle eetlepel hamblokjes.

Breng de 4 hoekpunten van een deegplak naar het midden. Klop het ei los en smeer de bovenkant van de proto-jambons in. (Het restant ei niet weggooien maar opbakken.)

Bakken in de oven voor 20 minuten of tot de jambons goudbruin zijn.

Warm geserveerd het lekkerst.

Resultaat

Jambon, ook lekker als je geen kater hebt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *