In de oven gebakken Opperdoezer Ronde

In de oven gebakken Opperdoezer Ronde

Aardappels in de oven roosteren of bakken, dat is 1 van die recepten waar je heel weinig werk aan hebt. Behalve als je ze maakt met Opperdoezer Ronde. Opperdoezer Ronde is een delicatesse, met een unieke smaak. Voor de liefhebber zegt iedereen. Een aardappel met een ronde vorm, diepe en veel ogen en een dunne schil. Door dat laatste worden ze met de hand geoogst. Ook in de keuken heb je ze in de handen. Door die vele diepe ogen ben je wel even bezig om een kilootje Opperdoezer Ronde te ontpitten. Je moet inderdaad liefhebber zijn.

De EU heeft de aanvraag op 9 november 1995 ontvangen [1]. Uit die aanvraag voor de Europese Oorsprongsbenaming (BOB), via Verordenering (EEG) Nr. 2081/92, nationaal nummer 001/94, blijkt dat het geografisch gebied een totaal oppervlak heeft van circa 1600 ha, waarvan circa 1100 ha bouwland [2]. De Opperdoezer Ronde groeit echter op maar 1,1 km2, een 10e van het beschikbare bouwland, al was dat ooit meer. Dat komt omdat er ook andere gewassen worden verbouwd. Gewasrotatie moet. Echter, zowel het aantal telers van als de hoeveelheid grond waarop Opperdoezer Ronde wordt verbouwd lijken steeds minder te worden. Jammer. En niet alle grond schijnt in handen te zijn van de telers van de Opperdoezer Ronde.

In het productdossier staat ook een korte geschiedenis. Vanaf 1860 worden bij Opperdoes zogeheten negenwekers verbouwd. Er zat maar 9 weken tussen zaaien en oogsten. Snelgroeiende aardappelen. Het verhaal vertelt dat tuinder Sluis op een dag tussen de negenwekers een plant met grof blad en ronde knollen aantrof. Natuurlijke veredeling of toch door mensen gestuurd, zo een ander verhaal wil? Uit die plant zou het Opperdoezer Ronde ras zijn voortgekomen. In 1979 wordt de Coöpera­tieve Pootaardappelteeltvereniging “De Opperdoezer Ronde” opgericht. Deze vereniging diende de BOB aanvraag in, die in 1996 werd toegekend.

In welk gebieden de Opperdoezer Ronde mag groeien, dat staat ook beschreven in het productdossier. Het zijn er namelijk 2. Het leest een beetje als een speurtocht/toertocht:

Voor het “Oude land”: Oosterdijk vanaf kruising met Wijmersweg; Noorderkoggen zeedijk, Noorderweg dorpsweg Twisk, Zuiderweg tot een punt van ongeveer éénhonderd vijftig meter ten zuiden van de Noorder Wijmers in een rechte lijn naar de «droge Wijmers» en verlengde Wijmersweg tot aan de Oosterdijk.

Dat “Oude land”, dat wordt altijd aangehaald in PR rond de Opperdoezer Ronde. Er is ook een beschrijving opgenomen voor een 2e gebied, waar je bijna nooit over leest: bouwland in de Wieringermeer, land voor Opperdoezer tuinders als compensatie voor land dat zij in het omschreven gebied niet meer kunnen gebruiken. De vermelde bijgesloten plattegrond zit er helaas niet bij. Maar met Google Maps kom je een heel eind. Alleen in de 100 hectare zavelgrond (zand/klei) rond de kerk van Opperdoes klinkt specialer, maar het moet wat breder worden geïnterpreteerd?

Nog niet opeten

  • ruim 1 kilo Opperdoezer Ronde
  • 1 of 2 uien
  • 8 knoflookteentjes
  • olijfolie

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C en leg bakpapier op een bakplaat.

Boen de aardappelen goed schoon en verwijder lelijke plekjes en eventuele kleine uitlopers. Snij de aardappelen doormidden. Grote aardappelen nog een keer extra doormidden snijden zodat alle stukken ongeveer even groot zijn. De schillen blijven eraan zitten.

Kook de aardappelen 10 minuten. Uit laten lekken in een vergiet en dan flink schudden zodat de buitenkant ruw wordt.

De stukjes aardappel in een kom leggen. Olijfolie erover druppelen en de aardappels omroeren tot ze met olijfolie zijn bedekt.

De stukjes aardappel dan op de bakplaat leggen, zodanig dat ze los van elkaar liggen.

De knoflooktenen ongepeld tussen de aardappels leggen.

Pel de uien en snij ze in vieren. Smeer de uien in met olijfolie en leg ze tussen de aardappels.

Bakken in de oven voor 45 tot 55 minuten, in de tussentijd 1 keer voorzichtig omroeren.

Resultaat

Veel lekkerder dan andere aardappelen die op deze manier zijn klaargemaakt, kreeg ik te horen. Weer een liefhebber erbij.

Direct serveren met bijvoorbeeld gebakken prei en in stukken gesneden slavinken.

Variaties

Met Opperdoezer Ronde: aardappelsoep. Zonder Opperdoezer Ronde: loaded chicken potato bake.

Referenties

  1. Getekend voor ontvangst Productdossier @ EU: document NL_0017_0313_SUM_EN.pdf.
  2. Aanvraag BOB: Productdossier @ RVO.
  3. Over de Opperdoezer Ronde

Eén gedachte over “ In de oven gebakken Opperdoezer Ronde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *