Indiase peperkip

Indiase peperkip

Indiaas eten. Wie lust dat nu niet? Ik werd er groot mee gedurende mijn vega-jaren. En werd het levende bewijs dat je van Indiaas eten niet per se afvalt… Jaja, veel groenten… Toen ik na een jaar of twaalf weer vlees begon te eten, bleef ik uiteraard met regelmaat Indiaas eten, al verschoof mijn focus wel meer naar de traditioneel Chinese keuken, in het bijzonder die van Sichuan. Mijn ogen over de rijkdom en veelzijdigheid van de Indiase keuken gingen echter weer volledig open toen ik een paar jaar geleden in India was. Slechts voor een week was het, maar ik buitte elke maaltijd uit. Elk ontbijt, lunch en avondeten werd een avontuur. Ik wilde zoveel mogelijk proberen. Dat lukte natuurlijk maar beperkt, want hoeveel kun je eten in een week. Maar het buffet in het continentale hotel waar we drie dagen verbleven was veelzijdig genoeg en van hoge kwaliteit. En de twee dagen in het Indiase hotel waren ook geweldig. In de bar/eetzaal kon je alleen gekoeld water krijgen, maar het eten was er onvergetelijk. Evenals de ‘salty lassi’. Met dank aan onze lokale gids.

Onnozel als ik was, dacht ik dat er in India maar beperkt vlees gegeten werd, maar dat hangt er dus vanaf waar je bent. In Madras was er volop keuze, maar in de plaatsen waar er nauwelijks westerlingen komen, zul je in ieder geval geen koe op het menu vinden. Hooguit kip of vis. Op verschillende van die plekken waren we een bezienswaardigheid en wilden verschillende mensen ons aanraken. Met name in de sloppenwijk in Nagapattinam waar we moesten zijn. Geen plek waar normaal gesproken westerlingen komen. Het was een bijzondere ervaring. Aanvankelijk ongemakkelijk, maar dat werd snel tenietgedaan door de stralende blik waar de mensen je mee aankeken.

80% van de Indiase bevolking hangt het hindoeïsme aan, maar niet alle hindoes zijn vegetarisch. Een schatting is dat tussen de 20 en 42% van alle hindoes geen vlees, vis of andere dierlijke producten gebruikt. Het merendeel dus wel, maar dat varieert van melk en eieren tot vlees en vis. Wel kan ik mij voorstellen dat vlees, veel meer dan hier, een luxeproduct is. Wie nauwelijks geld heeft, zal zeker geen vlees eten, ook al zouden ze het graag willen. De ervaring heeft mij in ieder geval weer meer bewust gemaakt wat ik eet. Na de reis ben ik ook weer meer Indiaas gaan eten. Soms zonder vlees, soms mét.

De peperkip lijkt iets op wat ik in Madras at. Over de wortelcurry schreef ik al eerder. Een klein avontuur ook om te maken. Maar peperkip kan ook goed samen met baigan pachchadi (gekruide aubergine met yoghurt) of met gooda bartha (gekruide courgette).

  • 500 gr kippendijen in hapklare stukken
  • 1 cm geraspte gember
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • mespunt kurkuma

Marineer de kip en zet deze een uurtje in de koelkast.

  • 2 uien fijngesneden
  • 1 cm geraspte gember
  • 1 blik tomaten
  • 1 flinke tl zwarte peper (het dubbele mag ook)
  • flinke mespunt rode chilipoeder
  • 1 tl garam masala
  • 6-10 curryblaadjes
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 3 groene cardamoms
  • 2-3 cm kaneelstokje
  • 3 kruidnagelen
  • 3 el olie

Doe de olie in de pan en zet het vuur halfhoog. Voeg de kaneel, komijn, kruidnagelen en cardamom toe. Als het begint te sissen voeg je de curryblaadjes en de knoflook en gember toe. Roerbak het een minuutje. Voeg vervolgens de ui toe en roerbak het totdat deze bruin begint te worden.

Voeg de tomaten toe en roerbak het geheel goed door totdat de structuur van de tomaten zacht is geworden. Voeg nu de chilipoeder, garam masala en de vers gemalen zwarte peper toe. Bak het geheel droog.

Voeg nu de kip toe en roerbak het geheel een paar minuten. Doe vervolgens de deksel op de pan en zet het vuur laag. Als je een natte saus wilt hebben, dan laat je de deksel op de pan als de kip gaar is, anders haal je de deksel van de pan en bakt het gerecht droog.

Serveer met rijst en wortelcurry.

4 gedachten over “Indiase peperkip

  1. Hoi! Wat een leuk verhaal en wat moet die week interessant geweest zijn! Ik vind Indiaas eten lekker, in mijn jaren in London aten wij (of haalden wij) eten bij Babur (Brockley Rise, SE Londen voor geïnteresseerden!). Een Indiaas restaurant met goede reputatie. Zelf blijf ik het moeilijk vinden om dit eten zelf te maken, op een of andere manier ben ik nooit helemaal tevreden over het eindresultaat. Ik maak het dus niet zo heel vaak. Deze blog sla ik even op in een to do lijstje, ga het toch maar weer eens proberen! Groet en fijn weekend verder! Nicolet

    1. Dank! Ik moet toegeven dat Indiaas eten bij mij ook niet altijd in één keer goed is. Zeker de curry’s niet die vaak wat langer nodig hebben. Soms is het bijvoorbeeld lastig de textuur goed te krijgen. De balti-gerechten gaan meestal wel gelijk goed (zie bijv http://reutel.nl/2017/07/zoet-zure-balti-kip/ ). Maar sowieso, als je in het begin niet goed oplet en je specerijen verbranden licht en je hebt dat niet door, dan is het gerecht al kansloos.

      1. Ik heb het recept even bekeken en lijkt inderdaad ‘fool proof’. Denk dat ik binnenkort van start ga met een (vegetarische) groenten balti. Het bakken van de specerijen luistert inderdaad erg nauw. Verbrandt smaakt het bitter en is je curry naar de vaantjes! Gebruiken jullie wel eens Patak curries? Ik gebruik soms een lepeltje maar voeg dan toch nog veel zelf toe. Maar helemaal zelf maken heeft toch mijn voorkeur.

        1. Nee, ik in ieder geval niet. Ik gebruik eigenlijk nooit meer kant-en-klare boemboes of curries. Ik maak het altijd zelf. Net zo prettig en altijd zonder het overdadige zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *