‘Indische’ slavinken

‘Indische’ slavinken

Voor de duidelijkheid: Indische slavinken bestaan niet echt. Behalve in mijn keuken. Het is een bedenksel. En alleen maar omdat ik werd uitgedaagd door de mede-blogger. Onlangs at ik voor het eerst sinds ik bij mijn ouders uit huis ben – en dat is lang – een slavink. Van de supermarkt dat wel. Onze moeder eet ze regelmatig, van de lokale slager. Niet perfect vormgegeven, in tegenstelling tot de machinale supermarktexemplaren, maar robuust. Ze doen wat denken aan de ‘houthakkerburger’, een hamburger omwikkeld met twee plakjes spek. Net zo’n gemaksuitvinding als de ‘slavink’.

Die slavink stamt namelijk uit 1952,  bedacht door door de Hilversumse slager Boerwinkel. De naam werd een jaar later bedacht door een slager Spoelder uit Laren. Was de slavink 50 jaar eerder bedacht, dan was de kans groot dat er wel een Indische variant zou zijn.

De ‘slavink’ is een afgeleide van de ‘blinde vink’, gekruid rundergehakt omwikkeld met een dun lapje vlees. Deze blinde vink is ook heel wat ouder de de slavink. En ja, de verwijzing naar een vogeltje is er niet voor niets. In de achttiende eeuw at men ook in Nederland gewoon zangvogeltjes. De eerste recepten voor alternatieven met ander vlees verschijnen dan ook al snel. In de achttiende eeuw sprak men in de Provence over alouettes sans tête (leeuweriken zonder kop). Een leeuwerik is dan wel geen vink, maar het idee is wel duidelijk. En van blinde vink naar slavink is het een kleine stap.

  • 300 gr half-om-half gehakt
  • 50 gr witbrood (zonder korst)
  • 1 klein ei
  • 1 el sambal brandal (optioneel)
  • 2 el ketjap
  • 2 tl knoflook poeder
  • 1 tl uien poeder
  • 18 plakjes spek (ong. 115 gram)

Week het brood een paar minuten in water en knijp het daarna goed uit. Meng het vervolgens met het ei.

Meng het ei-broodmengsel door het gehakt. Voeg de ketjap en het knoflook- en uipoeder toe en meng het goed door elkaar.

Vorm er zes ovale ballen van.

Leg een plak spek op je werkblad en dwars daarop een tweede plak. Leg de derde plak parallel aan de eerste plak.

Leg een rolletje gehakt in het midden en vouw de bovenste helft van de linker plak en de onderste helft van de rechter plak over het gehakt.

Vouw vervolgens de plak die overdwars ligt over het gehakt. Tot slot de onderste helft van de linker plak en de bovenste helft van de rechter plak en je hebt een slavink! Draai de vink om en maak de rest.

Braad de slavinken in een beetje boter om en om gaar in een minuut of 10-15 gaar. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt het spek.

Serveer met aardappels en groente. Bijvoorbeeld sla…

Eén gedachte over “ ‘Indische’ slavinken

  1. Toevallig hadden mijn man en ik het deze week over vinken en dat we die al jaren niet meer hadden gegeten! En dan gaat het gesprek tijdens het eten vervolgens over allerlei dingen die we in onze jeugd op ons bord kregen. Altijd leuke gesprekken1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *