Kaas-ei-spek kommetje met walnoten tarator

Kaas-ei-spek kommetje met walnoten tarator

Kaas-ei-spek kommetjes uit de bakjes van een muffinblik. Uit de oven, met een variatie van een walnoten tarator. Hierboven de katenspek versie.

De mooiste exemplaren van dit gerechtje krijg je met bakbacon, of ook katenspek. Spek als rand en al dan niet met (getoast) brood als bodem. Door de wat dikkere spek blijven ze mooi staan buiten het muffinblik. Toen we een keer geen bacon of katenspek in huis hadden, maar wel gerookte en gerijpte hele dunne Coburger ham, dat toch maar eens geprobeerd en zie, dat werkte ook.

Meestal is de vulling een simpel eitje met wat kruiden en specerijen. Dat levert wel een wat uniforme smaak op. Daarom ook nog Cheddar kaas en kleine mozzarella bolletjes toegevoegd, zonder mengen. De mini bolletjes mozzarella blijven heel maar smelten wel. Dat voegt vooral een ander mondgevoel toe. Als laatste de lekker scherpe Buffalo Wings Sauce toegevoegd. Oorspronkelijk gemaakt voor op kippenvleugeltjes of drumsticks, maar inmiddels breed inzetbaar in onze keuken.

Zo’n kommetje is al heel lekker maar is nog geen maaltijd. Daarom een salade erbij van rucola en een op tarator gebaseerd mengsel. Tarator is een bekend smeersel uit Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten. Hier een tarator variatie gebruikt, met geroosterde walnoten maar zonder tahini of yoghurt dit keer.

Nog niet opeten (voor 6 personen)

Voor het kaas-ei-spek kommetje

 • 6 plakken bacon of katenspek
 • 6 eieren
 • 60 gram vers geraspte Cheddar kaas
 • 6 mini mozzarella bolletjes
 • 6 theelepels Buffalo Wings Sauce
 • klontje boter

Voor de walnoten tarator

 • 120 gram rucola
 • 4 korstloze sneden brood
 • 80 gram walnoten (gepeld)
 • 2 knoflooktenen
 • sap van een ¼ citroen (of meer, naar smaak)
 • scheut olijfolie
 • paar takjes bieslook
 • zwarte peper

Aan het werk (10 + 14 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.

Rasp de Cheddar heel fijn.

Smeer de bakjes in het muffinblik heel licht in met boter. Alle witte boter die nog zichtbaar is weer verwijderen.

Met een koekjesprikker 4 rondjes uit de sneden brood steken met dezelfde diameter als de bodem van de bakjes in het muffinblik. Leg de rondjes in de bakjes. Het brood zal straks alle sappen opvangen.

Drapeer de velletjes spek in de bakjes. Tegen de randen drukken.

Leg wat geraspte Cheddar kaas op de bodem. Verdeel er daarna per kommetje een halve theelepel Buffalo Wings Sauce overheen.

Splits de eieren boven de bakjes zodanig dat de eidooiers heel blijven. Duw in elke bakje 1 mini mozzarella bolletje naast het ei en trek een lijntje met een halve theelepel Buffalo Wings Sauce tussen de eidooier en de mozzarella.

Beleg de bovenkant met wat Cheddar.

De Coburger ham versie.

Het ziet er al lekker uit voor het de oven in gaat. Maar dat kwartiertje wachten wordt beloond met smaak.

Bakken in de oven op een rooster voor 14 minuten. Door een oventijd van 14 minuten te kiezen is straks het eiwit gestold maar is het eigeel nog zacht en vloeibaar.

Intussen de walnoten tarator maken.

Hak de walnoten fijn en rooster ze even in een droge koekenpan.

Vind je gebakken knoflook lekkerder dan rauwe knoflook, zet dan het vuur uit, laat wat olie warm worden in het nog hete pannetje, houdt het pannetje schuin en pers hier de knoflook boven uit. Even warm laten worden.

Verkruimel 2 korstloze sneden brood in hele kleine stukken.

Pers de citroen uit. Citroensap eerst met mate toevoegen, het kan nogal domineren qua smaak. Meer sap toevoegen kan altijd nog, na het voorproeven.

Doe het brood, de walnoten en het citroensap in een kom. Voeg de knoflook toe. Voeg de olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Even proeven of alle verhoudingen goed zijn.

Uit de oven een kaas-ei-spek kommetje midden op een bord zetten. In stukjes gesneden bieslook erover verdelen en vers gerapste peper erover strooien.

Rucola erom heen draperen en besprenkelen met het walnoten tarator smeersel.

Direct serveren.

Resultaat

Door niet alles te mengen smaakt elke hap toch net even anders.

Variatie

Zou de hele bovenkant van het kommetje bedekt met Cheddar kaas, dan was die bovenkant mooi goudkleurig geworden. Nu is het een mix van kleuren en het mini bolletje mozzarella is goed zichtbaar. In plaats van vlees kan je ook een gekookt lasagne velletje gebruiken als rand. Of meer kruiden en specerijen toevoegen naar eigen smaak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *