
Kaasbroodjes
De stap van saucijzenbroodjes naar kaasbroodjes is natuurlijk niet zo heel groot, ze behoren tot dezelfde categorie snacks. Het is mij niet duidelijk of het echt een lange traditie heeft, het lijkt mij typisch iets wat aan een decadent Frans hof is ontstaan. Pruiken met wit gepoederde gezichten die een luchtig bladerdeeg hapje oppeuzelen. Waarschijnlijk is bladerdeeg een West-Europese variant op filodeeg dat al in de elfde eeuw in Turkije gebruikt werd. Bladerdeeg was aanvankelijk vooral een luxeproduct, dat typisch welvaartsvoedsel is geworden. Wat het kaasbroodje overigens niet minder lekker maakt. Mits… Het is net zoals met saucijzenbroodjes: er zijn er veel die ze maken, er zijn er weinig die smaken. De makkelijkste manier om ze te maken is blokjes kaas snijden en er een plakje bladerdeeg omheen vouwen. Maar persoonlijk lijkt mij dat niet wat. Lekkerder is het natuurlijk als je ze maakt met een goed gevulde kaasragout. De kaas moet een sterke smaak hebben, zoals bijvoorbeeld oude kaas of Comté van 6 of 12 maanden oud. Je voegt eventueel een flinke schep mosterd naar keuze toe en wat vers gemalen zwarte peper.
Allereerst maak je een roux, vervolgens maak je door toevoegen van melk een stevige ragout. Dan de smaakmakers toevoegen en laten afkoelen. Bladerdeeg vullen en klaar. De volgende keer ga ik ze met gorgonzola maken. Ik hou wel van kaas die een beetje pijn doet.
Voor zo’n 8 kaasbroodjes:
- 8 plakjes bladerdeeg
- 30 gram roomboter
- 30 gram patentbloem
- 150 gram koude melk
- 150 gram geraspte kaas
- 1 a 2 flinke theelepels mosterd
- vers gemalen zwarte peper
- 1 ei, geklopt
Smelt boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem in één keer toe en roer het geheel een paar minuten met een houten pollepel. Zet het vuur niet te hoog, maar laat de bloem een minuut of vijf zachtjes garen.
Voeg vervolgens een lepel van de melk toe en blijf roeren. Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Als de melk is opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. Net zolang tot je alle melk hebt gebruikt en je een stevige ragout hebt.
Roer de mosterd door de saus en daarna beetje bij beetje de kaas. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Bedek een ovenschaal met folie en giet de ragout hierin. Laat de ragout een tijdje afkoelen en stevig worden.
Ontdooi de bladerdeeg intussen en verwarm de oven voor volgens de instructie van het bladerdeeg.
Keer de ragout om op een snijplank en snij repen (1,5 cm breed) die twee centimeter korter zijn dan de lengte (of breedte) van het bladerdeeg.
Leg op elk plakje bladerdeeg een reep en vouw het deeg met hulp van een paar druppels water stevig dicht. Het moet dicht zitten, anders loopt de ragout er tijdens het bakken makkelijk uit (zegt de ervaringsdeskundige).
Als je klaar bent kerf je de broodjes over de breedte een paar keer lichtjes in. Dit helpt voorkomen dat je bij het eten van het broodje je mond verbrandt. Bestrijk de broodjes met het geklopte ei. Rasp tenslotte nog wat kaas over de broodjes en doe ze zo’n 20 minuten in de oven. Gelijk serveren.
Broodjes die over zijn, laat je afkoelen en eet je de volgende dag of vries ze gewoon in. Voor gebruik dan eerst wel weer even laten ontdooien.
3 gedachten over “Kaasbroodjes”
Weer een lekker recept! En ja, die kaas moet wel ergens naar smaken vind ik ook. Dit recept past mooi in de Vegetarische Week die er nu is. Ik doe er overigens niet aan mee, ben al jaren steeds minder vlees aan het eten en steeds meer vegetarische gerechten aan het maken en voel me niet geroepen om aan dit soort weken mee te doen. Wat overigens niet betekent dat ik het geen goed idee vind om mensen op andere eetideeën te brengen. Hoe zit dat bij jullie, gaan jullie meedoen aan zo’n week? Groet Nicolet
Het is dat je zegt dat het Vegetarische Week is… plaatsing is toeval. VW is leuk bedacht door marketeers. Ik eet net zo als anders, met of zonder vlees. 😉
Ja, die marketeer, de gekste dingen bedenken ze! Mijn man was gisteren enorm verbaasd om te horen dat er, naast een vegetarische week, ook een Nutella dag, een pindakaasdag etc zijn! Hij is niet zo bezig met eten en lezen van foodblogs als ik, dus dit soort dingen bereiken én boeien hem niet, maar verbazen dus wel.! Wij eten ook deze week dus gewoon waar WIJ trek in hebben! 🙂